İbn-i Esed Kimdir? Eserleri ve Hayatı

1405 senesinde Mısır’ın İskenderiyye şehrinde doğan İbn-i Esed şafiî mezhebi fıkıh âlimidir. Asıl olarak tam adı Ahmed bin Esed bin Abdülvâhid bin eş-Şihâb Ebü’l-Abbâs bin Esedüddîn Ebü’l-Kuvve olarak bilinmektedir.  Aynı zamanda Nisbeti Emyûtî adı ilede bilinmektedir. İbn-i Esed adı ile meşhur hale gelmiştir. İbn-i Esed’in babasının adı ise Ebü’l-Fazl Muhammed el-Atâî olarak bilinmektedir. İbn-i Esed 1477 yılında hac görevini yerine getirdikten hemen sonra memleketine dönmek için yolculuk yapmaya başlamıştır ve yolculuk vaktinde Mekke-i mükerreme ile Medîne-i münevvere arasında yer alan Rabig adı ile bilinen kentte hayatını kaybetmiştir. Safra denilen vadide bulunan Hadide denilen mekâna defn edilmiştir.

İbn-i Esed Ve Yaşamı

Annesi ve babasıyla birlikte Kâhire’ye gidip, oraya yerleşen bir aile olarak bilinmektedir. Kahirdeyken Şemsüddîn en-Nahriri es-Sûdî’nin himayesinde altında iken Kur’ân-ı kerîmi tam anlamı ile ezberlemiştir. Aynı zamanda birçok âlime ait olan eseri de tam olarak ezberlemiştir. İbn-i Esed ezberlemiş olduğu bu eserleri Celâlüddîn el-Bülkînî ve Veliyyüddîn-i Irâkî topluluğuna beyan etmiştir. Aynı zamanda Minhâc adı verilen eseri Şemsüddîn Bûsîri ve Burhânüddîn Beycûrî’den okumuştur. Ayrıca bu tarzda birçok eseri ezberleyerek fıkıh ve ilim sahibi olmuştur ve topluluklar karsşında beyan etmiştir ve birçok eseri okumuştur.

Yaşamını öğrenerek ve ilim sahibi olarak devam ettirmiştir. Yine bir gün Kala denilen yerde bulunan bir camide insanlara vaaz ve nasihat vereceği vakitte rahatsızlanmış ve aniden bayılmıştır. Herken o anda onun hayatını kaybettiğini düşünmüştür bu nedenle oğlu onu sırtına alarak vaaz verdiği kürsüden aşağı indirmiştir fakat bir süre sonra sıhhat bulup kedine gelmiştir. Daha sonra konuşmasını yarım bırakmamak adına ve aynı zamanda her daim ilim öğrenme ve öğretme adına tekrardan kürsüye çıkarak vaaz ve nasihatine devam etmiştir. İbn-i Esed bu yaşanan olayın yaklaşık bir ay kadar sonrasında hac görevini tamamlamak adına gittiği Mekke den geri dönerken yolda hayatını kaybetmiştir.

Eserleri

Yaşamını tamamen ilim öğrenmek ve öğretmek için kullanmıştır. Kazanmış olduğu bilgi ve ilimler sayesinde bazı eserler yazmıştır. Bu eserlerden iki tanesi aşağıda sizler için belirtilmiştir.

  • Ganiyyet-üt-Tâlib fil-ameli bil-Kevâkib
  • Ez-Zeyl-ül-Mütrif min el-Eşre

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir