İbn-i Feta Kimdir? Nasıl Bir Yaşam Sürmüştür?

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i Feta, lugat ve hadis âlimi olarak bilinmekle birlikte fıkıh, nahiv ve tefsir âlimi olarak da anılmıştır. Künyesine baktığımızda Ebu Abdullah olduğunu görmekle birlikte gerçek ismi de Süleyman bin Abdullah bin Muhammed bin Feta olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaynaklara göre Nehveran’da dünyaya gözlerini açmış ve burada küçük yaşlardan itibaren ilim öğrenmeye başlamıştır. Daha sonrasında ise öğrendiği ilimleri daha da geliştirmek adına birçok yere seyahat etmiştir. İnsanlara her zaman iyilikleri için nasihatlarda bulunmuştur. Maalesef ki kaynaklara baktığımıza hakkında çok detaylı bilgiye yer verilmemiştir. Bizler sizlere edindiğimiz bilgileri aktarmaya çalışacağız.

İbn-i Feta ve Hayatı

Süleyman bin Abdullah olarak da bilinen ve o dönemin önde gelen âlimlerinden biri olan İbn-i Feta’nın hayatı hakkında da çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Küçük yaşlarda ilme olan yoğun ilgisini daha da pekiştirmek adına birçok yere gittiği söylenmektedir. Bağdad olmak üzere birçok yere giderek o dönemin ileri gelen âlimlerinden ilim hakkında birçok ders almıştır. İbn-i Dehan dan lugat ilmini öğrenmekle birlikte Sem’ani, Ebü’l Hattab Cebeli ve İbn-i Burhan da nahiv ilmini iyi bir şekilde öğrenmiştir. Bu saydığımız büyük âlimlerinden başka birçok âlimden de ders almış ve çok şey öğrenmiştir. İlim öğrenmenin yanı sıra hadis-i şerifi de yine birçok âlimden dinleyip öğrenmiştir. Daha sonrasında talebeleri de olmuş ve onlara da öğrendiği her bilgiyi aktarmıştır. Tüm vaktini Allah’a ibadet ederek geçirmenin yanı sıra onun razı olacağı işlerle meşgul olmuştur.

İbn-i Feta ve Eserleri

Ahlakı güzel, herkes tarafından sevilen ve kuvvetli zekâsı ile herkesi kendine hayran bırakan bir âlim olarak bilinmektedir. Hayatı boyunca gündüzleri oruç tutmuş ve geceleri ise Allah’a ibadet etmiştir. İbn-i Feta’nın kaynaklara göre birden fazla eseri bulunmaktadır. Şimdi sizlere İbn-i Feta’nın eserleri hakkında birtakım bilgiler aktaracağız.

  • Bu eserlerden ilki Kitab-ı ilel-il-kıraat olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Tefsir-ül-Kur’an
  • El-Kanun fil-lüga bu eseri on ciltten oluşmaktadır.
  • El-Emali ile Şerh-i divan-il-Mütenebbi
  • Ve son olarak da Şerh-ül-izah-li-Ebi Ali Farisi adlı eserleridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir