İbn-i Ganim Makdisi Kimdir? Nasıl Bir Yaşam Sürmüştür?

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i Ganim Makdisi, evliyanın büyüklerinden olarak bilinmektedir. M.1384 (786) senesinde Kudüs’de dünyaya gözlerini açmıştır. İbn-i Ganim ismiyle ve İbn-i Benane ismiyle bilinmektedir. Hakkında çok fazla detaylı bir bilgi olmamasına rağmen o dönemin önemli isimlerinden ve alimlerinden biri olduğunu açık olarak anlamaktayız. Küçüklüğünden itibaren ilim konuları ile ilgilenmeye başlamıştır. Öncelikli olarak da babasından feraiz ilmini, fıkıh ilmini, nahiv ilmini, me’ani ilmini, beyan ilmini, sarf ilmini okuyup öğrenmiştir. Sonrasında ise o dönemin âlimlerinden biri olan Abdülaziz el-Fernevi den akli ilimleri okuyup öğrenmiştir.

İbn-i Ganim Makdisi ve Hayatı

Hayatı ilim öğrenerek geçmiş ve döneminin en ileri gelen âlimleri arasına girmiştir. İbn-i Ganim Makdisi’nin hayatı konusuna gelecek olursak; babasından öğrendiği çeşitli ilimlerin yanı sıra birçok âlimden de ilim öğrenmiştir ve Kur’an-ı Kerimi okuyup ezberlemiştir. Daha sonrasında ise Tunus’a gitmiş ve orada bir süre yaşamıştır. Ardından Hacca gitmiş ve sonrasında yine Tunus’a dönmüştür. Burada da çok büyük âlimlerle görüşüp bilgi alışverişinde bulunmuştur. O dönemin âlimlerinden biri olan Muhammed el-Magribi den, İbrahim el-Müserrati den ilim öğrenmekle birlikte onlarla birlikte Şerif Ebu Yahya dan, Ahmed bin Zagu dan, Kadı Ebu Abdullah Muhammed bin Merzuk dan da birçok ilim öğrenmiştir. Daha birçok âlimle görüşmüş sohbet etmiş ve onlardan akıl almıştır.

İbn-i Ganim Makdisi ve Eserleri

O dönemin değerli âlimlerinden biri olmuş ve birçok kişiye de ilimleri öğretmiştir. Özellikle talebelerine doğru yolu göstermeye çalışmış ve bol bol nasihatlerde bulunmuştur. Hiç kimseye ne olursa olsun zarar vermemeyi öğretmiş ve herkese iyilik edilmesi gerektiğini vurgulamıştır. İbn-i Ganim Makdisi’nin eserleri konusuna gelecek olursak; günümüze gelen bazı eserleri bulunmaktadır. Şimdi sizlere hangi eserler olduğunu aktaracağız.

  • İlk olarak karşımıza edebi eserlerinden biri olan Tuhfet-ül-mevahib fil-makamat el-meratıb çıkmaktadır. O dönemde yazmış olduğu edebi eserlerinin hepsi birbirinden kıymetli olarak günümüze kadar gelmiştir.
  • Ardından karşımıza El-Emru bil-ma’ruf ven-nehy- anil-münker çıkmaktadır.
  • Ve daha birçok değerli kitabı da günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Hepsinin içeriğinde ise farklı konular ve kişiler anlatılmaktadır. O dönemin gerçekten de en büyük âlimlerinden biri olarak tarihe adını yazdırmıştır.
  • M.1452 (856) senesinde ise Bursa’da vefat ettiği kaynaklarda belirtilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir