İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i Hatib Dareyya Dımeşki, fıkıh ve hadis âlimlerinden biri olarak bilinmektedir. M.1344 (745) senesinde dünyaya gözlerini açmıştır. Doğum yeri hakkında net bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Künyesine baktığımızda kaynaklara göre Ebu Abdullah yazdığını görmekteyiz. Lakabı ise Celaleddin olarak bilinmektedir. Gerçek adına baktığımızda ise kaynaklara göre Muhammed bin Ahmed bin Süleyman bin Ya’kub el-Ensari olduğunu görüyoruz. Şafii mezhebinden olan İbn-i Hatib Dareyya Dımeşki, fıkıh ve hadis ilminin yanı sıra tarih, lugat ve nahiv ilimlerinde de âlim olarak bilinmektedir.
İbn-i Hatib Dareyya Dımeşki ve Hayatı
O dönemin âlimlerinden birçok ilim hakkında bilgi sahibi olmuş ve ders almıştır. Konuşma üslubu son derece anlaşılır olması ile birlikte niyetini konuşması üslubu ile anında belirttiği söylenmektedir. Keskin bir zekâya sahip olması ile bilinmektedir. İbn-i Hatib Dareyya Dımeşki’nin hayatı konusuna gelince çok fazla bilgiye yer verilmemiştir. Birçok ilmin konuşulduğu sohbetlerde hepsi hakkında çok bilgiliymiş gibi konuştuğu için çevresi tarafından her konuda bilgili ve âlim olarak görülmüştür. Üstün zekâsı ile birlikte ikna yeteneği de çok yüksek olduğundan kiminle konuşsa anında onu ikna edebilme özelliğine sahipmiş. Ondan çoğu kişi ilim dersi almış ve çeşitli ilimler hakkında bilgi sahibi olmuştur. Bununla birlikte edebiyat konusunda da son derece yetenekli bir âlim olarak karşımıza çıkmaktadır.
İbn-i Hatib Dareyya Dımeşki ve Eserleri
Yukarıdaki yazımızda da belirttiğimiz gibi edebiyat konusunda inanılmaz yetenekli bir âlim olduğu söylenmektedir. Bu yüzden de Şam’da bulunan bazı şairler onun hakkında hep yetenekli olduğunu söylemiş ve bu şairler tarafından da çokça takdir toplamıştır. İbn-i Hatib Dareyya Dımeşki’nin eserleri konusuna baktığımızda ise birden fazla eseri olduğunu kaynaklarda görmekteyiz. Yaşamının son dönemlerinde ise tasavvuf ile ilgilendiği kaynaklarda belirtilmiştir. Eserleri arasında Şerfu Elfiyye adlı eserinin beyitlik bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır. El-imdad fil-ezdad ise bir başka eseri olarak bilinmektedir. Tarh-ül-Hasas eseri ile birlikte yine değerli eserlerinden biri olan El-imtag bil-itbag eseri de bulunmaktadır. Bu eserlerinin yanı sıra farklı türde şiir tadında eserleri de bulunmaktadır.