İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i Hatib, 1313 Kasım Ayında (713) Levşe’de hayata gözlerini açmıştır. Kökeni yemen olan bir aileden gelmekle birlikte vezir, edip ve tarihçi olarak da bilinmektedir. Suriye’den Endülüs’e göç eden ataları öncesinde ise Toledo’da yaşamlarını sürdürmüşler. Fakat o dönem Hıristiyan saldırıları şehri iyice yaşanmaz hale getirince mecburi olarak Levşe’ye göç etmek zorunda kalmışlar. Büyük dedelerinden biri olan Said’in hatiplik görevini yapmış olmasından dolayı ailesi Beni’i Hatib olarak anılmaya başlanmıştır. Buradan da âlimin ismindeki Hatib’in nerden geldiğini anlamış bulunuyoruz. Babası Abdullah o dönemin önde gelen bilgin ve âlimlerinden biri olarak bilinmektedir.
İbn-i Hatib ve Hayatı
Gırnata’da babasının görevinden dolayı kalan İbn-i Hatib, burada birçok âlimden önemli dersler almıştır. İbn-i Hatib’in hayatı ile ilgili detaylara baktığımızda Gırnata’da kaldığı dönemde çok önemli âlimlerden ders aldığını görüyoruz. Bu değerli âlimler arasında Ebü’l Kasım İbn-i Cüzey, Ebu Zekeriyya Yahya bin Huzeyl gibi âlimlerin yanı sıraVezir İbnü’l – Veyyab gibi isimlerde bulunmuştur. Tarif seferi sırasında babasını ve ağabeyini kaybeden İbn-i Hatip o dönem İbnü’l Ceyyab’ın sır kâtibi görevine getirilmiştir. 1349 senesinde (749) yaşanan kötü bir veba salgını sebebi ile ibnü’l Ceyyab hayatını kaybetmiştir. Onun ölümünden sonra da İbn-i Hatib, vezirlik başta olmak üzere sır kâtipliğini ve Divan-ı inşa reisliği görevlerini üzerine almıştır.
İbn-i Hatib ve Eserleri
Vezirlik görevini yaptığı dönemlerde yakın çevresine yazdığı mektuplar ve büyük devlet adamlarına yazdığı özel mektuplar tarihsel açıdan önemli ve değerli görülmüştür. İbn-i Hatib’in eserleri hem tarihi hem de önemli kişileri anlatmaktadır. Özellikle Endülüs halkının yaşam tarzını, kültürünü geleneklerini eserlerinde anlatmıştır. Buna ek olarak önemli kişilerin biyografilerine de yine eserlerinde yer vermiştir. O kitaplardan ilki ise el-ihata fi ahbari Gırnata adlı eseridir. Bu eserinde Şehir ile bağlantılı olan önemli kişiler hakkında bilgiler vermekle birlikte şehrin tarihi ve coğrafyası hakkında da bilgiler vermiştir. Kitabü’z Zevacir adlı eserinin yanı sıra el-Manzume, Ceyşü’t – tevşih adında da eseri vardır. Günümüze kadar sayı olarak da çok fazla olan eserleri olduğu için sizlere sadece birkaçından bahsettik. Bu saydıklarımızla birlikte daha birçok eseri vardır.