İbn-i Hicci Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i Hicci, Şafii fakihi ve tarihçi olarak bilinen bir âlimdir. 1350 senesinin Mart ayında (751) Dımaşk da dünyaya gözlerini açmıştır. Küçüklüğünden itibaren ilime olan ilgisinden dolayı babasından fıkıh âlimi öğrenmekle birlikte Kur’an-ı Kerimi de okuyup ezberlemiştir. Daha sonrasında ise o dönemin ileri gelen âlimleri arasında olan Bahaeddin Ebü’l – Beka Muhammed den fıkıh ilmini öğrenmiştir. Ondan sonra da yine o dönemde yaşamış olan Şemseddin İbn-i Kadi Şühbe den fıkıh ilmini okumuştur. Daha sonrasında da hadis ilmini yine o dönemin âlimlerden öğrenmiş ve hadis ilmi üzerine öğrenimini tamamlamıştır.

İbn-i Hicci ve Hayatı

İbn-i Hicci’nin hayatı konusuna baktığımızda çok fazla detay olmaması ile birlikte Ba’lebek, Kudüs şehrinin, Medine şehrinin ve Halep şehrinin muhaddislerinden icazet almıştır. Küçüklüğünden itibaren hem fıkıh ilmi hem hadis ilmi öğrenmiştir. Bunların yanında bir de tarih ilmiyle yakından ilgilenmiş ve öğrenmiştir. Bu sebepten dolayı da tarih konusunda da çevresi tarafından oldukça bilgili bir âlim olarak tanınmıştır. Bu sebeplerden dolayı da Şafii mezhebine bağlı olan medreselerde müderrislik yapmış olmasının yanı sıra kadılık görevini de üstlenmiş ve daha birçok görevde de bulunmuştur. Bunlara ek olarak Emeviyye caminin de hatipliğini yapmıştır. Kahire’de birden fazla seyahatleri olmuş ve orada da hem fıkıh ilmi üzerine hem de hadis ilmi üzerine birçok fetva vermesinin yanı sıra ders de vermiştir.

İbn-i Hicci ve Eserleri

İbn-i Hicci Kahire’ye yaptığı seyahatleri sekiz sene sonra bırakmıştır ve doğduğu yere geri dönmüştür. Döndükten sonra da kadılık görevinden de geri çekilmiştir. Her ne kadar kadılık görevinde kalmasını isteseler de o kalan hayatını ibadet üzerine ve eserler yazarak geçirmeyi tercih etmiştir. İbn-i Hicci’nin eserlerine baktığımızda kaynaklara göre birden fazla eseri olduğunu görüyoruz. Bunlardan bazılarını sizlere de aktaracağız.

  • Bu bahsedeceğimiz eseri en önemli ve etkileyici eserleri arasında yer almış ve bu eserinde de vefat eden önemli isimleri anlatmıştır. Tarihu İbn-i Hicci eseri oldukça meşhur bir eser olarak bilinmektedir.
  • El-Bidaye ve’n- nihaye eserinde de (741 senesi ile 747 senesi arası tarihi olayları anlamıştır.) Bu kitabını tamamlayamayınca eksik kalan bölümleri bir öğrencisinden tamamlamasını istemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir