İbn-i Hüseyn Meragi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i Hüseyn Meragi, şafi mezhebinden olmakla birlikte fıkıh âlimleri arasında yer almaktadır. Künyesine baktığımızda ise kaynaklara göre Ebu Bekr yazılı olduğunu görüyoruz. Lakabı ise Zeynuddin olmakla birlikte ismine baktığımızda kaynaklarda Abdullah bin Hüseyin bin Ebi Hafs Ömer bin Muhammed bin Yunus bin Ebil Fahr bin Muhammed bin Abdurrahman olduğunu görüyoruz. M.1327 (727) senesinde Kahire’de dünyaya gözlerini açmıştır. Fıkıh ilmi konusunda âlim olmasının yanı sıra kıraat ilmi ve tarih ilimlerinde de âlim olarak bilinmektedir. Emevi ailesinden gelmiş olması ile birlikte Kureyş kabilesinden olduğu kaynaklarla açık bir şekilde ifade edilmiştir.

İbn-i Hüseyn Meragi ve Hayatı

Kendisi yaşadığı dönemin değerli âlimleri arasında yerini almıştır. İbn-i Hüseyn Meragi’nin hayatı ise en başlarda doğup büyüdüğü Kahire’de geçmiştir. Esnevi’den ilim okuyup öğrenmesi ile birlikte daha birçok âlimden de ilim konusunda ders almış ve öğrenmiştir. Şemseddin bin Lebban ın derslerinde bulunmuş ve ondan da çok şey öğrenmiştir. Bununla birlikte Ahmet bin Keştagdi gibi isimlerin yanı sıra Narıruddin Eyyubi gibi âlimlerden de ilim derleri almıştır. Ayrıca o dönemin önemli isimlerinden olan Eyyub Kehhal ve Ebül Abbas Haccal gibi âlimlerden de icadet dersi almıştır. Daha sonrasında ise M.1349 (750) senesinde Kahire’den ayrılmıştır ve Medine’ye gidip oraya yerleşmiştir. Burada da kadılık görevi başta olmak üzere; imamlık ve hatiplik görevlerinde de yer almıştır. Ayrıca burada evlenmiş ve çocukları olmuştur. Burada bulurken ilimlerin yanı sıra hadis-i şerif de öğretmiştir.

İbn-i Hüseyn Meragi ve Eserleri

Ahmed bin Yusuf bin Melik Ruayni Gırnati gibio dönemin değerli âlimlerinden hadis-şerif okuyup öğrenmiştir. Birçok âlimde ondan ilim öğrenmiştir. Kendisi bir yandan da değerli konuları kaleme almış ve eserler yazmıştır. İbn-i Hüseyn Meragi’nin eserleri konusuna göz attığımızda ise kaynaklara göre birden fazla eseri olduğunu görmekteyiz. Şimdi sizlere bunlardan bir kısmı hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

  • Değerli bir eseri olarak karşımıza çıkan Revaih üz zehr adlı eserinde sevgili Peygamberimizi anlatmıştır.
  • Menafi-ül Hırz adlı eseri de kaynaklarda yer almaktadır.
  • El umde fi şerh ız zübde adlı eseri ile beraber Medine tarihini anlatan eserleri de yine kaynaklarda yerini almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir