İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i İmam el-Kamiliyye, Şafii mezhebinden olmakla birlikte usul ilimi, tefsir, fıkıh ve hadis ilmi âlimlerinden biri olarak bilinmektedir. M.1405 (808) senesinde Kahire’de dünyaya gözlerini açmıştır. Lakabı ise Kemaluddin olmakla birlikte ismi ise kaynaklarda Muhammed bin Muhammed bin Abdurrahman bin Ali bin Yusuf bin Mensur olarak geçmektedir. Küçük yaşlarda ilme olan merakı olmasından dolayı ilim öğrenecek kadar büyüdüğü zaman o dönemin âlimlerinden olan Sadüddin Acluni başta olmak üzere Şihabuddin Benebi gibi önemli âlimlerden Kur’an-ı Kerime ait ilimleri okuyup öğrenmiştir. Bunun yanı sıra başka âlimlerden de tecvid ilmini okuyup öğrenmiştir. Tenbih kitabının belli bir bölümünü de okuyup ezberlemeyi başarmıştır.
İbn-i İmam el-Kamiliyye ve Hayatı
İbn-i İmam el Kamiliyye’nin hayatı konusuna baktığımızda ise Bermavi başta olmak üzere Şihabuddin Tantedai, Şerefuddin Sübki gibi dönemin önde gelen âlimlerinden fıkıh ilmini okuyup öğrenmiştir. Bir yandan da ilim üzerine aldığı eğitimi ve derslerini de devam ettirmiştir. Fıkıh ilminin yanında feraiz, nahiv ve hesap ilimlerini de Şemsuddin Hicazi isimli âlimden öğrenmiştir. Bununla birlikte kıraat ilmini de öğrenmiş ve daha birçok âlimden birçok ilim dalı hakkında dersler alıp öğrenmiştir. Yusuf Safi ve Gamri gibi âlimlerle sohbet etme fırsatı bulmuş ve onlardan da tasavvuf hakkında birçok bilgi öğrenmiştir. Bunların katkısı ile de oldukça fazla yüksek derecelere kavuşmuştur. Ömrü boyunca birçok talebesi olmuş ve ilim konusunda birçok kişiye ders vermiştir.
İbn-i İmam el-Kamiliyye ve Eserleri
Bu âlimin öncelikli olarak kişilik özelliklerine baktığımızda arabozucu art niyetli kişilerden her zaman nefret ettiğini görüyoruz. Kaynaklara göre çok zeki ve akıllı olmakla birlikte hayatı boyunca sadelikten yana olmuş ve gösterişten nefret etmiştir. Dinine son derece bağlı olmakla birlikte ibadetini her zaman yerine getirmiştir. İbn-i İmam el-Kamiliyye’nin eserleri konusuna geçtiğimizde ise toplamda sekiz tane eseri olduğunu görmekteyiz. Biz sizlere bunların birkaçından bahsedeceğiz.
- Risaletü fi Hayati Hızır başta olmak üzere;
- Şerhül Umde adlı eseri de yer almaktadır.
- Günümüze kadar gelen bir başka eseri ise Şerhül Buhari lil Harebi olmaktadır.
- Tabaka tül Eşaire adlı eseri de yer almaktadır.