Abdülhakim Arvasi Seyyid soyundan gelen ve Cumhuriyet döneminde yaşamış olan tasavvuf büyüklerinden birisidir. Van’ın Başkale ilçesinde doğmuş ve büyümüştür. Kökeni anne tarafından Abdülkadir Geylani Hazretlerine kadar devam eder. Ailenin büyükleri Bağdat’ın Hülagü Han’ın eline geçmesi sonrasında önce Musul’a daha sonra ise Bitlis ve Urfa dolaylarına gelmelerini sağlamıştır. Babası Seyyid Mustafa Efendi’dir. Atalarından Molla Muhammed Van’da bir köy kurup orada medrese ve cami inşa ettirmiştir. Daha sonra bu köyün ismini Arvas olarak vererek seyyidlere de Arvas seyyidleri denilmiştir. 1860 yılında doğan Abdülhakim Arvasi pek çok âlim yetiştirmiştir. Önemli şair ve yazarlardan olan Necip Fazıl’ın hocasıdır.
Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin Eğitimi
Abdülhakim Arvasi’nin eğitimi ilk olarak Başkale’de başlamıştır. Burada bulunan iptidaiye ve rüştiye mekteplerini bitirmiştir. Bölgenin ileri gelen âlimlerinden ilim öğrenmiştir. Daha sonrasında bölgenin önemli şeyhlerinden olan Seyyid Fehim’den halifelik aldı. Halifelik aldığı tarikat Nakşibendiliğin pek çok kolunu içeren önemli bir tarikattır. Halifelik aldığı tarikatin kökeni Halidiye kolunun da kurucusu olan Mevlana Halid’e kadar uzanır. 1. Dünya savaşının olduğu yıllarda Ruslar tarafından Başkale’nin işgal edilmesi neticesinde ailesi ile birlikte Musul’a gitti. Buranın ’da İngilizler tarafından alınması sonrasında ailesi ile birlikte Adana’ya geldi. Adana’da kısa bir süre kaldıktan sonra Eskişehir’e geçti. Eskişehir’de Kaşgari Dergâhı şeyhliğine getirildi. Burada dersler vermeye başladı. Aynı zamanda Kaşgari Camii imamı olarak göreve getirildi. Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar bu görevini sürdürdü.
Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin Cumhuriyet Döneminde Hayatı
Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin Cumhuriyet döneminde hayatı zorlu geçmiştir. Bu dönemde ismi Menemen olayı ile anılmıştır. 1930 yılında yaşanan bu hadisede yargılanmış ve sonunda olayla ilgisinin olmadığı anlaşılarak beraat etmiştir. Daha sonra İstanbul’da Beyazıt Camii ve Beyoğlu Ağa Camiinde dersler vermiştir. 1943 yılında İzmir’e gönderilmiştir. Daha sonra Ankara’ya gelmiştir. Ankara’da 1943 yılında vefat etmiştir. Kabri Ankara’ya yakın bir muhit olan Bağlum Mezarlığına defnedilmiştir. Abdülhakim Arvasi Necip Fazıl ile tanıştıktan sonra aydın çevreler tarafından da tanınmaya başlamıştır. Necip Fazıl’ın eserlerinde övgü ile bahsettiği mürşidi olan Abdülhakim Arvasi Hazretleri yazarın tasavvufla tanışmasında etkili olmuştur.
Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin Eserleri
Abdülhakim Arvasi eserleriarasında en önemlisi Rabıta-i Şerife’dir. Tasavvufta düşünme üzerine olan bir ibadet rabıtanın edepleri ve usulü hakkında bilgiler bulunur. Eser 1981 yılında Necip Fazıl tarafından sade bir dille yayınlanmıştır. Er Riyazü’t tasavvufiye isimli eser tasavvufun tarihi ve usulleri hakkında önemli bilgiler içerir. Tasavvuf Bahçeleri isimi eseri de Necip Fazıl tarafından sadeleştirilerek yayınlanan eserler arasında yer alır. Ayrıca tasavvuf hakkında kendisine sorulan soruları ve cevaplarını bir kitapta toplamıştır..