İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan İbn-i Kamer, fıkıh ilmi ve hadis ilmi âlimlerinden biri olmaktadır. Künyesine baktığımızda kaynaklara göre Ebu Abdullah olarak karşımıza çıkmaktadır. Lakabı ise yine kaynaklardaki bilgilere göre Şemsüddin olmakla birlikte ismi de Muhammed bin Ali Cafer bin Muhtar el Kahiri olarak karşımıza çıkmaktadır. M.1401 (803) senesinde hayata gözlerini açmıştır fakar doğduğu yer hakkında kaynaklara baktığımızda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Küçük yaşlarında ilme olan merakı artmış ve büyüdükçe de ilim dalları ile daha yakından ilgilenmiştir. Gerçek ismi farklı olmasına rağmen çevresi ve tüm âlimler onu İbni Kamer olarak tanımış ve bilmiştir.
İbn-i Kamer ve Hayatı
İbn-i Kamer’in hayatı konusuna baktığımızda ise yine kaynaklarda detaylı bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Küçüklüğünden itibaren ilim dalları ile ilgilenmeye başlamış ve ilim konusunda birtakım eğitimler almıştır. Birçok farklı ilim dallarını da okuyarak onları ezberlemiştir. O dönemin birçok önde gelen âlimlerinden de ilim dalları konusunda dersler almış ve öğrenmiştir. O dönemin önemli ve önde gelen âlimlerinden Bülkini başta olmak üzere; Bermavi den, Hafız Bin Hacer gibi isimlerin yanı sıra İzzeddin Bin Cemadan dailim konusunda dersler almış ve öğrenmiştir. Doğduğu yer her ne kadar kaynaklarda belirtilmemişse de doğduğu yerde ilim üzerine öğrenimini tamamladıktan sonra birçok farklı yere seyahat etmiştir.
İbn-i Kamer ve Eserleri
İlim üzerine gördüğü eğitimini bitirdikten sonra Dımeşk, Mekke, Halep gibi birçok farklı yere ilim öğrenmek için gitmiştir. Tek tek gittiği her belde de kalmış ve oranın önde gelen âlimlerden ilim üzerine bilgiler toplayıp öğrenmiştir. Özellikle hadis ilmi konusunda son derece ünlü olmuş bir âlim olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha sonrasında ise bazı gittiği yerlerde kadılık görevini yapmış ve yine bazı yerlerin medreselerinde ders vererek talebe yetiştirmiştir. İbn-i Kamer’in eserleri konusuna baktığımızda ise kaynaklara göre çok fazla eseri görünmemektedir. Sadece iki tane eseri olduğu yazılıdır.
- İltafül eşraf bi zehr il etraf başta olmak üzere;
- Muin üt tüllab fi marifet ün Ensab adlı eserleri kaynaklarda yer almaktadır.
M.1470 (876) senesinde ise Kahire’de hayata gözlerini yummuştur.