İbn-İ Kutluboğa Hanefi mezhebi fıkıh âlimlerindendir. İsmi, Muhammed bin Muhammed bin Ömer bin Kutluboğa el-Büktemri el-Mısri el-Kâhiri, lakabı ise Allame Seyfeddin’dir. Yaklaşık olarak 798 (m. 1396) yılında dünyaya geldiği bildirilmektedir. Hanefi mezhebinden bilinen birçok ünlü âlimden ilim dersleri almış ve kendisi de Hanefi mezhebinin ünlü fıkıh âlimleri arasında girmeyi başarmıştır. 881 (m. 1477) yılının, Zilkade ayının yirmi dördünde, Pazartesi gecesi vefat etmiştir.
İbn-İ Kutluboğa Biyografisi
İbn-i Kutluboğa 798 yılında dünyaya gelmiştir ve Hanefi mezhebinin bilinen fıkıh alimlerinden biridir. Bu seviyeye gelmek için dönemin birçok ünlü hocalarından ders almıştır. Ders aldığı ünlü hocalar arasında Kâri-ül-Hidaye diye tanınan olan Sirâcüddin ve İbn-i Hümam bulunmaktadır ve özellikle İbn-i Hümâm’dan çok fazla faydalanmıştır. Ezkâvî ile karşılaşması sonucunda kendisi için dua etmiştir. Dav ül lami ismindeki eserinin yazarı bu hususta şunları belirtmiştir. İbn-i Kutlu boğa bir gece gördüğü rüyada Ezkâvi’yi görür ve kendisi için dua etmesini ister. Kendisi için istediği dua ’da, kalbinden dünya sevgisinin çıkmasını istemektedir. Ezkâvi kendisine Allahü Teâlâ’nın dilediği bir şeyin dilediği zaman olacağını belirtir. Ve İbn-i Kutlu Boğa’ya insanlardan uzak kaldığı zamanları artırması nasihatini verir.
İbn-i Hümâm da, bu fıkıh âlimi hangi ortama girerse o ortamın bilinirliğinin aratacağını belirtmiştir. Nitekim de öyle olmuştur ve ders verdiği medreselerin bilinirliği artmış, ismini duymayan kalmamıştır. Kendisinin çok fazla öğrencisi olmuş, dönemin kelam, fıkıh, usul, Arap dili ve edebiyatı ve tesfir ilimleri konusunda en büyük âlimi ve imamı olmuştur. Çok fazla sayıda esere imza atmıştır. 881 yılının Zilka ayının yirmi dördüncü günü Pazartesi günü bu dünyadan ebedi âleme göçmüştür.
Hocası olan Kemâleddin İbni Hümam, Şeyhuniyye Medresesi’nin meşihat makamında bulunduğu dönemde, İbn-i Kutluboğa’yı kendisine yardımcı olarak atamıştır. Ayrıca bu dönemde Zeyneddin-ül istidar Medresesinde müderris olarak görevlendirilmiştir. Eski Eşrefiyye Medresesi’nde fıkıh Mensuriyye Medresesi’nde tefsîr derslerini vermiştir. Ve Celâleddin-i Süyuti kendisinden çok fazla ilim öğrenmiştir. İbn-i Hümâm talebesi olan İbn-i Kutluboğa’yı övgü dolu sözlerle anmıştır.
İbn-İ Kutluboğa Eserleri
İbn-İ Kutluboğa eserlerinden bazıları Tavdîh haşiyesi, Envar-ut-tenzil haşiyesi, Şerh ül menar, Tavali’ haşiyesi, Şerh ül akaid’dir.