İbn-İ Küheyl Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İbn-i Küheyl;  Maliki mezhebi fıkıh âlimleri arasında en meşhur olan âlimlerden biridir. İsmi Ahmed bin Muhammed bin Abdullah bin Ali bin EbulFeth Becai ve meşhur olduğu isim ise İbn-i Küheyl Tunusi ismiyle tanınmıştır ve ismi. Bu isminin yanında herkes tarafından bilinirliği olan künyesi de bulunmaktadır ve bu künye Ebul Abbas’dır. Bu değerli fıkıh âlimi, 802 (m. 1400) yılında dünyaya gelmiştir ve eğitim öğretimini Tunus’ta almıştır. Birçok ünlü âlimden dersler ve hadis dinletileri alarak tasavvuf,  nahiv ve fıkıh ilminde değerli bir âlim olmuştur. Adından çok bahsedilen İbn-i Kuheyl,  869 (m.1465)yılında bu dünyadan göçmüştür.

İBN-İ Küheyl Biyografisi

Zamanın değerli fıkıh âlimi olan Küheyl;  802 (m. 1400) yılında dünyaya gelen meşhur bir fıkıh âlimidir ve Tunus’ta yetişmiştir. Zamanın birçok ünlü âliminden âlim dersleri almıştır. Aldığı dersler sayesinde döneminin bilinen en meşhur âlimleri arasına girmeyi başarmıştır. Ders aldığı değerli âlimler arasında; Übey ( mantık ve kelâm ilmi), Ebül Hasen,  Ebu Yusuf Yakub Zabi, Ebu Abdullah bin Merzuk Uceysi, İbni Senat, Kalşani (fıkıh ilmini) ve Ebül Kasım Abdüsi bulunmaktadır.

İbn-i Kuheyl bu listede bulunan âlimler yanında, dönemin başka ünlü âlimleri tarafından da dersler almıştır.  Ayrıca hadisi şerif derslerini Ebu Zekeriyya Yahya bin Mensur,  Ebu Abdullah İbni Müsafir,  Ebul Kasım el Endülüse ve Şerif bin Abdullah Tilmsani’den almıştır. Dönemin birçok ünlü âliminden dersler alarak kendisi de meşhur bir âlim olan İbn-i Küheyl, kendisi de Maliki mezhebinin bilinen fıkıh âlimlerine arasına girmeyi başarmıştır. 869 (m.1465) yılında vefat etmiştir.

Eserleri

Bulunduğu dönemde, sözüne itimat edilen, hoş sohbet olarak anılan evliya ve sâlih kişisi olarak anılmaktadır. Kazandırdığı eserler bazıları şunlardır:

  • Fıkıh ile ilgili eseri Mukaddemat
  • Vesikalar ile ilgili eseri olan El Vesaik ülasriyye
  • Tasavvuf ile ilgili eseri olan Avn üs sairin ilel Hak

Ayrıca 846 yılında dönemin meşhur hadis âlimi olan ünlü İbn-i Küheyl ve İbn-i Hacer Askalani ile 846 senesinde görüşme yapmıştır.  İbn-i Hacer ile karşılaştığı zaman, Askalani’yi metheden bir şiir dile getirmiştir. Bilinen birçok eserleri yanında bu şiiri de anılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir