İbn-i Zeyn Muhammed Bin Zeyn Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İbn-i Zeyn Muhammed Bin Zeyn, 1359 yılında Nehrâriyye bölgesinde dünyaya gelmiştir. Asıl adı, Muhammed bin Zeyn bin Muhammed bin Zeyn olan, İbni Zeyn; Şemsüddin lakabı ile tanınır.  Künye adı ise Ebu Abdullah şeklindedir. Kıraat ve nahiv ile edebiyat alanında ilim öğrenen Bin Zeyn bu alanda önemli birer âlim olmayı başarmıştır. Bin Zeyn, 1441 yılında hac ziyareti dönüşü sonrasında hayatını kaybetmiştir. Aslen Tantalı olan Bin Zeyn, Mısır’ın batısında yer alan Nehrariyye bölgesinde büyümüştür. Kuran-ı kerim okumasını öğrendikten sonra ezberlemiş ve ilim öğrenmek amacıyla, Kahire’ye gitmiştir.

Birçok şehre seyahatler etmiş ve gittiği her yerde bulunan önde gelen âlimlerden ilim konusunda değerli bilgiler almıştır. Hadis ilmi başta olmak üzere daha birçok ilim konusunda âlimlerden dersler almıştır.  Nahiv ilmini ise, Ömer Havlani’nin derslerine katılarak öğrenmeye gayret etmiştir. İki defa hacca gittiği ifade edilen Bin Zeyn, bazı eserlerini ise nazm haline çevirmiştir. Şiir yazmada ise, şiirlerinde cinas sanatını kullanma konusunda kabiliyetli olduğu ifade edilir. Güzel ahlaklı ve salih biri olan İbn-i Zeyn Muhammed Bin Zeyn önemli değerli bir âlim olarak saygı görmüştür.

İBN-İ Zeyn Muhammed Bin Zeyn

İbn-i Zeyn Muhammed Bin Zeyn, hayatında her zaman hayır işleyen yardım sever biri olarak anılmıştır. Cömert ve dostlarına ihtiyaç sahiplerine karşı daima anlayışlı bir yapıya sahip olmuştur. Evliyalara has özelliklere ve kerametlere sahip biri olduğu da ifade edilir. Onun şahsından, sayısı kişi de kıraat ilmini öğrenmiştir. Şihabüddin bin Cüleyde ve Zeynüddin Cater Senhuri gibi isimler sadece ondan kıraat alan iki kişidir. Salih ve zeki bir kimse olarak bahsedilen Bin Zeyn’in; İbn-i Fehd ve Bukai gibi isimler, söylediği şiirleri yazmışlardır. Cömert olan ve herkese yardım elini uzatan Bin Zeyn, daha sonra ise fakir düşmüştür, fakat biri ile evlenmiştir. Hanımını da sürekli olarak onu Kuranı kerim okumaya teşvik ettiği kayıtlarda yer alır. Bir zamanlar şiirleriyle, Peygamber efendimizi anan Bin Zeyn, sonra bunu terk etmiş ve başka şiirler söylemeye başlamıştır.

İbn-i Zeyn Muhammed Bin Zeyn, bir gün Peygamber efendimizi rüyasında görmüştür. Rüyası ise genel olarak şöyledir; Peygamberimiz onun elinden tutmuş ve uyandığında çok ağır hasta olmuştur. Dönemin salih insanlardan birisi ise, yine Peygamber efendimizi methetmesini tavsiye etmiştir. Bunun üzerine ise, Bin Zeyn’de eskisi gibi Peygamber efendimize şiirler yazarak övgüler dizmiştir. Onun güzel hallerinden ve meziyetlerini anlatmaya başlamıştır. Bundan sonra ise, Medine’de bulunan ve İbni Reyhan adındaki biri şöyle anlatmıştır; Peygamber efendimizi rüya da gördüğünü ve Bin Zeyn’e selam söylemesini ve ondan razı olduğunu bildirmesini buyurmuştur. O da bunu iletmiş ve Bin Zeyn’de aynı şekilde özgüler yazmaya devam etmiştir.

  • Kasidetü Yusuf Aleyhisselam: Bin beyitten oluşur.
  • Divan
  • Şerhu Elfiyeti İbn-i Malik adlı eseri, Nazm şeklinde
  • Manzumetü fil-kıraat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir