Endülüs fethedildikten sonra buraya taşınan ailelerden gelmektedir. Ailesi Medine’nin Ensarlarındandır. Babası alim bir kimseydi. Zeynüddin İbnü’l-Murahhil ve Şehabeddin İbnü’n-Nakib el-Mısri’yi yetiştirmiş bir ilim adamıydı. Cemaleddin el-İsnevi ve Bahaeddin es-Sübki de babasından ilim öğrenmiştir. 723 yılında (1323) Kahire’de doğdu. Babası İsa el-Mağribi’nin yanına verdi. Bir süre sonra da babası öldü. İbnü’l-Mülakkın ismindense İbnü’n-Nahvi ismini daha çok sever ve eserlerinde kendisinden böyle bahsederdi. Maliki mezhebi fıkhı konusunda dersler aldı. Kur’an öğrendi. İzzeddin İbn Cemaa’nın yönlendirmesi ile Şafii mezhebine geçti. Eğitim almak için birçok şehre gitti. Çeşitli ilimlerde kendini geliştirdi. Fethuddin İbn Seyyidünnas ve Halil b. Keykeldi el-Alai’den eğitim aldı.
İbnü’l-Mülakkın Hazretleri
Moğultay b. Kılıç ve Kutbüddin el-Halebi kendisine hadis konusunda eğitim verdi. Takıyyüddin es-Sübki, Cemaleddin el-İsnevi gibi ilim adamlarından ders gördü. İzzeddin İbn Cemaa ve Şemseddin İbn Adlan’ın derslerine iştirak etti. Ebu Hayyan el-Endelüsi ile Cemaleddin İbn Hişam en-Nahvi kendisine hocalık etti. Kendisine kalan miras sayesinde rahat bir yaşam sürdü. İbnü’l-Mülakkın Hazretleri kendini dini ilimlere verdi. Farklı medreselerde hocalık görevlerine getirildi. Kubbetü’s-Salih ve Sabıkıyye’de eğitim verdi. Hüsamiyye medresesinde eğitmen görevi aldı. Kadı naibliği görevleri üstlendi. Pek çok öğrenci okuttu. İbn Hacer el-Askalani kendisinden ilim tahsil etmiştir. Veliyyüddin el-Iraki’yi yetiştirmiştir. Sıbt İbnü’l-Acemi, Takıyyüddin el-Makrizi gibi ilim adamları kendisinden kıymetli bilgiler edindi. Takıyyüddin el-Fasi ve İbnü’d-Demamini bu alimin derslerine katıldı.
Alim İbnü’l-Mülakkın
Cemaleddin İbn Zahire gibi zatlar eğitim verdiği kişilerdir. Kahire şehrinde Şafi kadısı görevi teklif edildi. Ancak onu kıskanan kimseler ona rüşvet iftirası attı. Hapsedildi. Daha sonra ilim adamlarının araya girmesi ile beraat etti. 804 (1401) yılında Kahire’de öldü. Alim İbnü’l-Mülakkın hayatının büyük çoğunluğunu ilim yaymaya ve öğrenmeye harcadı. Farklı unvanları vardı. Mali durumu yerinde olduğu ve genç yaşta eğitime başladığı için kitap yazmaya bol bol fırsat buldu. 300’e yakın kitap kaleme aldığı söylenmektedir. Ancak evinde çıkan yangın nedeni ile bu kitaplar bizlere ulaşamamıştır. İbn Nasırüddin ed-Dımaşki’e eğitim verdi.