İbn-ül Furadi Abdullah Bin Yusuf Ezdi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İbn-ül Furadi Abdullah Bin Yusuf Ezdi, Kurtuba’da 962 yılında dünyaya gelmiştir. Hadis, tarih, edebiyat ve neseb, Maliki mezehebi ile fıkıh alanında kendini yetiştirmiş, âlim ve şair olarak bilinir. Künye adı ise Ebül Velid şeklindedir. Gerçek ismine baktığımızda ise kaynaklarda karşımıza Abdullah bin Muhammed bin Yusuf bin Nasr olarak çıkmaktadır. Doğum yeri, Kurtuba olduğu için, buna nisbetle Kurtubi şeklinde lakap takılmıştır. Küçük yaşlarda ilme olan ilgisi olduğundan o dönemin birçok önemli önde gelen âlimlerinden dersler almış ve ilim konusunu öğrenmeye başlamıştır. İbn-ül Furadi Abdullah Bin Yusuf Ezdi, Kayrevan ve Mehdiyye ile Afrikiyye-Tunus gibi şehirlere de gitmiş ve önemli bilindik âlimlerden ilim öğrenmiştir. Daha sonra ise Mısır ile Mekke bölgesine de seyahatler düzenlemiştir.

İbn-Ül-Furadi Abdullah Bin Yusuf Ezdi

İbn-ül Furadi Abdullah Bin Yusuf Ezdi, ilim öğrenmeye küçük yaşlarda başlamış ve hadis ilmini öğrenmek ve geliştirmek için birçok bölgeyi gezmiştir. Gittiği her bölgede birden fazla âlimi dinleyen Yusuf ezdi, bunların her birini de yazdığı belirtilir.

  • Başta Ebu Abdullah bin Müferric ve Ebu Ca’fer bin Avnullah gibi önemli âlimler olmak üzere daha birçok önde gelen âlimlerden ilim konusunda dersler alıp öğrenmiştir.
  • İbn-ül Furadi Abdullah Bin Yusuf Ezdi, ilerleyen dönemlerde hacca gitmiş ve burada bulunan yine o dönemin önemli âlimlerinden olan birçok âlimden de ilim konusunda dersler dinleyip öğrenmiştir.
  • Mısır bölgesinde ise; Ebu Bekr Ahmed bin Muhammed Benna, Ebu Bekr Hatib, Ebü’l-Feth bin Seybuht, Ebü’l-Hasen bin İsmail Darrab gibi âlimleri dinlemiş,
  • Kayrevan bölgesinde ise; Ebu Muhammed bin Ebi Zeyd Kayrevani, Ebu Ca’fer Ahmed bin Dahmun, Ahmed bin Nasr Davudi gibi âlimlerden ilim öğrenmiş ve hadisi şerif dinlemiştir.

Her bölgede birden fazla âlimi dinlemiş ve çok çalışmıştır. Duyduklarını yazmış ve yazdıklarını da ezberlemiştir. Yüz binden fazla hadis-i şerifi ravileri ile beraber ezberden bildiği kayıtlarda yer alır. Kaynaklarla detaylı bir şekilde baktığımızda ise ailesi veya soyu ile ilgili detaylı bilgiye rastlanılmamıştır. Döneminin en önemli âlimlerinden biri olarak bilinip tanınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir