İbnü’l-Mutahhar El-Hilli, 1250 senesinde dünyaya gözlerini açmıştır. Gerçek ismine baktığımızda ise kaynaklarda Cemalüddin el Hasen bin Yusuf bin Ali İbnül Mutahhar el Hilli isminin yazılı olduğunu görmekteyiz. Iraklı Şii usul ilmi âlimi olarak kendini yetiştirmiştir. Hilli anne ve babası tarafından, ünlü ve tanınmış bir aileye mensuptur. İslami bilimler alanında tanınan bir aileye sahip olduğu ifade edilir. Bu sebeple de daha küçük yaşlarda, ilim öğrenmek adına tahsiline başlamıştır. İlk olarak Kuran eğitimi alan Hilli, daha sonra okuma ve yazma öğrenmiştir. Ardından ise, mukaddimat ve Arap edebiyatı ile fıkıh ilimleri ve usulü fıkıh, hadis, kelam gibi ilimleri öğrenmeye meyil etmiştir. Babası ve Şeyh Yusuf Sedidüddin ile dayısından ders almıştır. Ayrıca mantık, felsefe ve heyet ilimlerini de, diğer hocalardan öğrenmiştir. Özellikle Nasirüddin Tusi öğrenmiş ve içtihat derecesine eriştiği belirtilir. Muhakkik Hilli’nin ölümünden sonra, 676 kameri yılında; öğrencileri ve dönemin âlimleri tarafından, Allame Hilli’yi müçtehit olarak seçmişlerdir. Böylelikle Allame 28 yaşta şiilerin merci taklidi olmuştur.
İbnü’l-Mutahhar el-Hilli, 1326 yılında ise, 78 yaşında Hille şehrinde hayata veda etmiştir. Allame Hilli İmam Ali türbesine defnedilmiştir.
İBNÜ-L-Mutahhar el-Hilli Eserleri
İbnü’l-Mutahhar el-Hilli, ilim öğrenmeye daha küçük yaşlarda başlamış ve birden fazla âlimden dersler almıştır. Hayatı boyunca da ilim öğretmeye ve öğrenmeye devam etmiştir. Yaşadığı dönem boyunca birçok önemli âlimlerden ilim konusunda dersler almış ve çok şey öğrenmiştir.
Döneminin birçok âliminden ilim konularında ders alıp öğrendiği gibi kendisi de yine o dönemlerde birçok kişiye ilim konusunda dersler vermiş ve ilmin kaynağının ne olduğunu anlatmıştır. Bu yüzden de birçok talebe yetiştirmiş olduğu kaynaklarda yazılı olmaktadır.
Eserlerine baktığımızda ise günümüze kadar gelen eserleri olduğunu kaynaklarda görmekteyiz.
- İlk olarak karşımıza çıkan Muhtelefuş Şia adlı eseri olmaktadır.
- Daha sonrasında karşımıza çıkan eseri ise Tezkiretul Fukaha adlı eseri olmaktadır.
- Bir diğer eseri ise Keş ful Murad Babu Hadiye Aşer adlı eseri olmaktadır.
- Keşfus Sıdk Minhacul Kerame adlı eseri de yine aynı şekilde kaynaklarda yerini almıştır.