İbrahim Bin Musa İbrahim (El-Ferra) Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İbrahim Bin Musa İbrahim, Hadis âlimleri arasında dikkat çeken önemli bir isimdir El Ferra adıyla da tanınır. Gerçek ismine baktığımızda ise kaynaklarda İbrahim Bin Musa bin Yezid bin Zazan et Teymi yazılı olduğunu görmekteyiz. Ünlü lakabıysa, Sagir olan hadis âliminin doğum tarihi ise net olarak bilinmiyor. Ölüm yıl dönümü ise 844 yılı olarak kayıtlarda yer alır. Hadis anlamında önemli bir din adamı olan Bin Musa, dönemin bilinen büyük âlimlerinde de dersler almaya devem etmekten de vazgeçmemiştir.

Yaşadığı dönemde oldukça önemli olan birçok âlimden ilim konusunda dersler almış ve ilim konularını öğrenmiştir.  O da öğrendiklerini; İmamı Buhari ve İmamı Müslim, Ebu Davud, Ebu Züra ile Muhammed bin İsmail et-Tirmizi gibi isimlere öğretmiştir. Dönemin ünlü âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Ebu Züra ise onun için çok üstün ve çok zeki bir âlim olduğunu ifade etmiştir. Öyle ki yaşadığı dönemde çevresi tarafından oldukça fazla sevilen ve saygı duyulan bir âlimmiş. Ayrıca ondan yüz bin hadisi şerif de yazdığını eklemiştir. Yaklaşık yüz bin hadisi şerif de, Ebu Bekir bin Ebi Şeybe’den yazdığını ifade etmiştir.

İbrahim Bin Musa İbrahim El-Ferra

İbrahim Bin Musa İbrahim hakkında her daim övgü ve güzellikler ile bahsedilmiştir. İlim alanında yüksek bir mevkiye sahip olduğunu ve önemli hadis hafızlarından biri olduğunu her zaman dile getirmişlerdir. Yüz binden fazla hadisi şerifi de senetleri ile beraber ezberlediğini ifade etmişlerdir. El-Ferra öğrendiği ilim ve hadisi şerifleri ise kendi yorumuyla, öğrencilerine aktarmıştır. Ayrıca hadis öğrenmek içinde, bölge bölge gezdiğini ve her yerde farklı hadisi şerifler ve yorumlarını öğrenmiştir. İlim adına kendini adamış bir din âlimidir. Öğrendiklerini ise kitap haline getirmiş ve başkalarına kaynak olarak sunmuştur.

Kendisinin ayrıca birçok önemli rivayeti ve hadisi yine kaynaklarda yerini almıştır. Eserleri konusuna baktığımızda ise herhangi bir eserinin olduğu kaynaklarda belirtilmemiştir. Yine aynı şekilde doğum yeri ve doğum tarihi ile ilgili de herhangi bir bilgi kaynaklarda yer almamaktadır. Kendisi veya ailesi ile ilgili kaynaklarda yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir