İbrahim bin Yakub El Cürcani, önemli hadis alimlerinden biri olmayı başaran güvenilir bir alimdir. Hadis ve fıkıh alanında önemli bir din alimi olarak görülür. Bilinen tam ismi ise kaynaklarda şu şekilde geçer: İbrahim b. Yakub b. İshak Es-Sadi el-Cürcani. Doğum tarihi kesin olarak bilinmiyor, fakat Horasan yakınlarında Belh kentine bağlı Cürcan köyünde dünyaya geldiği kayıtlarda yer alır. Buradan ise Mekke’ye gitmiş ve oradan da Basra ile Remle şehrine gitmiş ve her birinde bir süre kalmıştır. Son olarak ise Dımeşk-Şam’a gelmiş ve oraya yerleşmiş ve hayatının sonuna kadar burada yaşadığı bilinir. 873 yılında, Şam’da hayatını kaybetmiştir.
İbrahim bin Yakub El Cürcani, birkaç tane de kitap kaleme almıştır. Hadis ilmi alanına ilişkin kaleme aldığı kitapların adları ise şöyle örneklendirilebilir: Kitabün fid Duafai, Kitabın fic Cerhi Vet-Tadil. Ayrıca İbni Adi adındaki alim, El-Mütercim adında bir tane eseri olduğunu ifade etmiştir. Bu eserinde ise yüksek faydalı ilimlerden bahsettiğini belirtmiştir. Döneminin önemli alim ilim meclislerinde bulunan Cürcani, başkalarına da rivayetlerde bulunmuş bir hadis hafızıdır.
İbrahim Bin Yakub El Cürcani
İbrahim bin Yakub El Cürcani, hadis ilim hayatında birden fazla alimden hadis ilmi öğrenmiş ve öğrendiklerini başkalarına rivayet ederek paylaşmıştır. Hüseyin b. Ali El-Cafi, Cafer b. Avn ve bir de Yezid b. Harun gibi bazı alim zâtlardan hadisler öğrenmiştir. Fıkıh ilmini ise, İmamı Ahmed bin Hanbel’den öğrenmiş olup, büyük önemli bir fakih olarak yetişmiştir. Ondan da hadisi şerif rivayetlerini; Ebu Davud, İmamı Tirmizi ve İmamı Nesai, Ebu Züra, Muhammed bin Cerir et-Taberi gibi alimler öğrenmiştir.
İmamı Nesai onun hakkında, sika yani güvenilir bir ravi olduğunu ifade etmiştir. Öte yandan İbn-i Adi isimli âlim ise de onunla ilgili olarak şunları dile getirmiştir:
- Onun Şam üzerine yerleşmiş olduğunu ve cami içerisinde minbere çıkıp hadisler öğrettiğini nakletmiştir.
- Ahmed bin Hanbel efendiden, öğrendiklerini yazdığını ve böylece ilmini daha çok kuvvetlendirdiğini de eklemiştir. Minbere çıktığında ise yazdıklarını okuduğunu, anlattıklarının çoğunu ise Hazreti Ali’ye hamleddiğini ifade etmiştir. Yani rivayetlerini, ona dayandırarak açıkladığını belirtmiştir.
Dare Kutni adındaki hadis alimi ise, onunla ilgili; onun tasnif yani eser sahibi olan sika-güvenilir hafızlardan biri olduğunu açıkça ifade etmiştir. İlgili eserlerinde ise Hazreti Ali gibi başkalarında da rivayet ettiğini buyurmuştur.