Adem Askalani Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Adem Askalani 749 senesinde Horasan’da doğmuş ve büyümüş olan tefsir ve hadis alimidir. Çocukluk çağından beri içinde bulunduğu toplum gereğince çok fazla ibadet eder, tüm yanlışlardan kaçındığı gibi mübah olan durumlardan da yanlışa düşmemek adına kaçınırdı. Ailesinden gelen ehli sünnet ruhu ile ibadetlerine ölene kadar devam etmiş olan Askalani, genç yaşında Horasan’dan Bağdat’a göçtü. Bu aşamada yanında ailesi var mıydı yok muydu maalesef ki bilinmemektedir. Fakat bilinen bir şey vardır ki Bağdat’taki hayatı boyunca kendisi, sayılamayacak kadar çok alimden dersler almıştır. Bu alimler, dönemin Bağdat’ının en büyük alimleridir. Ehli sünnet kişilerin sohbet ortamlarında bulunmuş ve hatta ilerleyen dönemlerde kendisi de sohbet yürütmesi yapmıştır.

Yıllarca süren eğitimini tamamladıktan sonra da Ortadoğu seyahatine çıkmıştır. Bu seyahat esnasında Basra, Mısır, Şam, Hicaz ve Kufe’yi ziyaret etmiştir. Buralarda da ilim öğrenmeyi, sohbet dergahlarında bulunmayı ihmal etmeyen Askalani, başta hadis dersleri olmak üzere diğer dili ilimlerin derslerini de burada almıştır. Rivayet ettiği ve günümüze kadar ulaşan yüzlerce hadisi şerif bulunur. Yolculukları bittikten sonra ise Askalan’a gitmiş ve buraya temelli yerleşmiştir. Uzun yıllarını burada geçirdiği için kendisine Askalani ismi verilmiştir.

Günümüzdeki hadis kitaplarında ise Adem Askalani ve Adem bin Ebu İyas’tan başka isimler bulunmaz. Bu sebeple Askalani, yalnızca kendi bölgesinin değil tüm İslam coğrafyasının önde gelen alimlerindendir. Adem Askalani, İmam Buhari’yi bile oldukça etkilemiştir. Buhari, Askalani’den pek çok hadis rivayet etmiştir.

Adem Askalani’nin Son Yılları

Adem Askalani’nin son yılları genellikle maddi imkansızlıklar içerisinde geçmiştir. Fakat buna rağmen Rabbinden ümidini kesmemiş, ondan yolunu ayırmamış ve ibadetlerine devam etmiştir. Kur’an’dan yüz çevirenler Askalani de selamını kesmiş, her daim çevresindekilere Allah’tan korkmasını ve Kur’an’dan yüz çevirmemesini emretmiştir.

Abbasiler dönemi sırasında yaşamış olan Adem Askalani, yine bir Abbasi halifesi olan Mutasım Billah isimli halifenin döneminde, 835 senesinde vefat etmiştir. Vefat yeri, adını aldığı Askalan şehridir. Mezarının Askalan’da olduğu bilinse de tam olarak nereye gömüldüğü bilinmemektedir.

Adem Askalani’nin günümüze kadar aktarılmış olan herhangi bir eseri yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir