İbrahim Mahmudi İslami Âlim Olma Süreci ve Hayatı Hakkında Bilgiler

İbrahim Mahmudi, 1368 yılında dünyaya gelmiştir. Kafkasya kabilelerinden Kermuk’a mensuptur, on iki yaş civarındayken, esir düştüğü söylenir. Esir tüccarı Hoca Mahmud Şah, Mahmudi’yi Mısır’a getirir. Ondan ise Atabekü’l Asakir Berkuk, 1380 yılında 3000 dirheme satın alır. Esir tüccarının adı dolasıyla, El Mahmudi şeklinde anılırken, onu satın alan Berkuk nedeniyle de Zahiri şeklinde tanınır. Onu satın alan ve üzerinde hakkı olan Berkuk tarafından, Mahmudi iyi bir asker ve koruyucu olarak yetiştirilmiştir. Berkuk sultan olduğunda ise, Mahmudi’yi azat etmiş ve camedarlıkla görevlendirmiştir. Böylece hasekileri arasına girmiştir.

İbrahim Mahmudi; Mintaş ve Yelboğa En Nasırı isyanlarında, hapse düşer fakat Berkuk’un ikinci defa saltanın başlamasıyla hapisten kurtulmuştur. Ardından ise sultan onu sakilik görevine yükseltmiştir. 1395 yılında ise, Emiri tablhane rütbesine terfi ettirilmiştir. Daha sonra ise Resün Nevbe olmuştur, 1399 yılında ise Emiri Hac tayin etmiştir. Sonraki yıllarda daha başarılı bir kariyer edinen Masmudi, EL-Melikün Nasır Sultan Ferec tarafından onurlandırılmış; Emiri Mie mukaddem elf rütbesine çıkarılmıştır. Bu aşamadan sonra ise âlim, buradan Trablus naipliğine gönderilmiş ilim kariyeri son hız devam ettirilmiştir. Yaklaşık on iki yıl boyunca da Suriye’de farklı illerde naiblik görevi yapmıştır. Bölgede emirler arasında aynı zamanda emirler ile Memlük sultanı ile yaşanan olaylarda, Mahmudi önemli bir rol oynamıştır.

İbrahim Mahmudi; Suriye’de görev yaptığı dönemlerde, Halep’i savunduğu sırada Timur’a esir düşmüş fakat sonra kaçmıştır. Böylece yeniden eski görevine getirilmiştir. 1402 yılında, Dımaşk naibliğine yükselen Mahmudi, görevi sırasında Suriye’ye sığınan; Karakoyunlu Kara Yusuf ile Celayirli Sultan Ahmed’i hoş karşılamıştır. Sultan Ferec tarafından, onların ölüm fermanı gelse de emri uygulamadığı ifade edilir. 1405 yılında ise, diğer Suriye naibleri ile birlikte Ferec’i tahttan indirmek için Mısır’a hareket başlatmışlardır. Bu süreçten sonra ise, karşılıklı uzun farklı mücadeler yaşanmıştır. Savaş yılları ve daha kapsamlı bilgi için; İslam Ansiklopedisini inceleyebilir ve diğer kitap kaynaklarından da yardım alabilirsiniz.

İbrahim Mahmudi Diğer Hizmetleri ve Önemli Eserleri Nelerdir?

İbrahim Mahmudi, birden fazla sefere çıkmış ve hayatını genellikle seferlerde geçirmiştir. İcazetnamesini de bu esnada yanında taşıdığı belirtilir. Ayrıca dönemin önemli âlimleri arasında yer alan, İbn Cemaa Muhammed Ebu Bekir’e de büyük saygı duyduğu ifade edilir. 1419 yılında, hacca gitmekte olan Molla Fenari’yi dönüş esnasında Kahire’ye çağırarak, ona itibar gösterdiği de özellikle belirtilir. Ülkesinde yaşanan ekonomik sorunlar olsa da yine de mimari eserlere değer vermiş ve inşaa ettirmiştir. Önemli mimari eserlerden bazıları ise; Mintaş, Yelboğa, Camii Medresesi vb. şeklindedir. Babüzüveyle yakınında yer alan Müeyyed Camii ise, 1422 yılında yaptırılmıştır. Camiiye çevrilen Müeyyed Bimaristan ile hamam günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Ayrıca İbrahim Mahmudi hizmetlerine devam ederek, Haremi Şerif’te ve Mescidi Nebevi’de de tamiratlar yaptırmış dönemin faziletli çalışkan ve başarılı âlimlerinden olmayı bilmiştir. Bedreddin el-Ayni, Şeyh el-Mahmudi’nin hayatıyla alakalı eser yazmış ve daha sonra kendisine vermiştir. Ayrıca bazı kaynaklarda, manzum adında başka bir eseri daha vardır. Kalkaşendi Naẓmü siretil-Müeyyed ve İbn Hicce Es Siretüş Şeyḫiyye adları ile de kitap telif ettikleri belirtilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir