İsmail Bin Abdullah Semuyye Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Hadis  ve  fıkıh  alimlerinin başında  gelen  İsmail  Bin Abdullah  Semuyye  ; Mes’ud  el – Abdi  el –İstefani  Ebu Bişr  künyesine mensuptur. Bilgin, soylu olduğu kadar İslami ilim dağarcığı bir   hayli  gelişmiş  olan alim ve yazarlardandır. Doğum  tarihi tam olarak  bilenmemekle  beraber  alimin  yaşamı boyunca   İslam ve  cihat  anlayışı   topum tarafından  merak edilmemekte  ve ilgiyle takip edilmektedir.   Hasan Bin Hafs  ,Bekr Bin Bekar ,Ebu Naim ,Ebu Müshir ,el Gısani  Said bin Ebi Meryem  ,Ali bin İyaş gibi dönemin ünlü ve  toplum tarafından  büyük  bir ilgi  görmüş  alim ve velilerinden  hadis-i şerif dinlemeye devam etmiştir. Çağdaşları tarafından da  merakla  takip edilen   alim, Muhammed  bin Ahmed  bin  Yezid Ebu Bekir bin,Ebi  Davud ,Abdullah  bin Cafer , bin Ahmed  bin  Faris  gibi dönemin en  başarılı  veli ve  alimleri tarafından  da büyük bir  ilgi ile takip edilmekte, bu alimlerin  ondan  hadi-i şerif  öğrenerek rivayet ettikleri bilinmektedir.

İsmail Bin Abdullah Semuyye Eser Tahlilleri ve İslam Bakış Açısı

Hayatı boyunca İslam ve Hadis ilmi anlayışı üzerine yaptığı çalışmalarla ün kazanan İsmail Bin Abdullah Semuyye, yaptığı yolculuların neredeyse tamamında hadis ilmini topluma yayma amacı gütmüştür. Bu sayede âlim kısa sürede kolay bir şekilde İslam meşalesinin ışığını geniş coğrafyalara yayabilecek; kazanan muhakkak İslam, güzel ahlak ve kardeşlik duygusu olacaktır. Bu anlayış ile hayatını şekillendiren âlim, hemen her fırsatta hafızlık derecesini artırmış, yüz bin hadis-i şerif, sened ve raviyelerle ün kazanmıştır. Ayrıca veli; ,  bu İslami tefsir eserlerini ezbere okuyarak hafızlık mertebesine büyük ölçüde katkılar sunamaya devam etmektedir.

Güvenilir, doğru ve ilmihal bilgisi bir hayli gelişmiş olan âlimin El Fevaid adlı sekiz ciltlik bir hadis kitabı bulunmaktadır. Âlim ayrıca;  Peygamber sancağında adı geçen ulvi âlim ve yazarlardan olarak kendi varlığını kanıtlamayı bilmiş olan bilginlerdendir. Peygamber efendimiz sav  :’’ Her asırda ümmetim içinde kıymetli âlimler veliler bulunmaktadır.  ‘’  demiştir. Hadislere konu olan İsmail Bin Abdullah Semuyye derin İslam bilgin bakışı ve ilmihal yeteneği ile tüm çağdaşlarını ve kendinden sonra gelen İslam âlimlerini derinden etkileyerek İslam ve fıkıh ilmine eşsiz katkılar sunmayı başarmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir