Asıl ismi İsmail Bin İbrahim Bin Muhammed bin Abduraahman el –Karrab olan İsmail Bin İbrahim Es Serahsi, hadis ve fıkıh alanında ün kazanmıştır. Ayrıca âlim kıraat ve edebiyat alanında da büyük bir başarı kazanmıştır. Soy bağı Ebu Muhammedd’e dayanan âlim, 330 (m. 942 ) senesinde doğmuştur. Önce Serahs’da ilim öğrenmeye başlayan âlim kısa bir süre sonra Horasan ve Bağdat’a giderek orada hem ilim öğrenmiş hem de mesleki kariyerine son hız devam etmiştir. Giderek kendini daha fazla geliştirme fırsatı yakalayan âlim Herat’a yerleşerek burada hadis-i şerif öğrenimi almak isteyen bütün öğrencilerine destek olmuş onlara ders vermeye başlamıştır. Menakıb-ı Şafiyye adındaki kitabı ile tanınan ve ün kazanan alim, Zühd ,vera ve takva sahibi bir alim olarak kendi varlığını kanıtlamasını da bilmiştir. Alim geliştikçe daha çok kitap ve eserler meydana getirdi.Cürcan’da Ebu Bekr-i İsmaili’ den Herat’ta Mansur bin Abbas’dan Bağdat’da Ahmed bin Muhammed gibi pek çok alim ve düşünürden hadis-i şerif öğrenip ezberletti.
İsmail Bin İbrahim Es Serahsi Eserleri ve Âlimin İslami İlim Süreci
Zemmül Kelam kitabını sahibi olan İsmail Bin İbrahim Es Serahsi, el- Ensari, Ebu Ata Abdüla’la bin Abdulhavid bin Ahmed el – Melihi gibi tasavvuf erbaplarından ve dervişlerinden hadis-i şerif rivayet ederek fıkıh ilmine yeni, başarılı ve canlı bir boyut kazandırdı. Hadis –i şerif ilmine duyduğu hayranlık ve hafızlık derecesi onu çağdaşları tarafından takip edilmesinde en büyük etkendi. Yüzlerce hadisi ezbere bilen âlim hafız olarak olabildiğince geniş mecralarda tanınama fırsatı buldu. Âlim ayrıca yüzlerce hadisi ezbere bilen âlim hafız olarak geniş kitlelerce tanınama imkânı yakaladı ve helal bir şekilde hayatını kazanmaya devam etti. Kıraat ilmîni öğrenen ve öğreten en büyük İslami bilginlerdendi.
Menakıb-i İmam-ı Şerif eseri ile Resulullah s.a.v ‘in Peygamber efendimizin hayatını kaleme aldı. Hanefi mezhebinin gerektirildiği bütün özellikler ilmihal zenginliği ve dini vecibelerin anlatıldığı pek çok eser âlimin büyük bir özveri ile eserlerine yansıttığı eserlerin başında gelmekteydi. Deracat-üt Tabiin ve Makamat –üs –Sıddıkin, Eş Şafii fil – kıraat, El-Kafi fil –kıraat is-seb’a,El cemu beyn -es-sahihayn gibi pek çok eserlerdi ile İslam ilmini daha geniş coğrafyalara taşıma fırsatı yakalamıştır. Bu sayede İslam felsefesi, güzel ahlak bilinci, ibadet coşkusu daha ulvi niteliklerle usta kaleler vasıtası ile faziletli bir bilim haline gelmiştir. İsmail Bin İbrahim Es Serahsi; 805( m.1402 ) yılında vefat etmiştir. Serahsi’nin ölümü onu sevenleri derinden üzmüş, âlimin biyografisi her geçen gün daha çok merak edilmektedir.