Hadis âlimleri bakımından büyük zat ve velilerinden olan İsmail Bin İshak El Ezdi maliki mezhebinin en büyük temsilcilerindendir. Künyesi Ebu İshak’a dayanan âlimin asıl adı ise, İsmail Bin İshak bin İsmail bin Hammad bin Zeyid bin Dirhem El Ezdi olarak bilinmektedir. El Ezdi, 179 yılında (m.795) da Basra’da doğan âlim, İslami ilim hâkimiyeti ve fıkıh bilgisi ile görenleri kendine hayran bırakmaya devam etmektedir. Pek çok kıymetli kitabın yanı sıra kendine Müsned hadis kitabı ile ününe ün kazandıran âlim, eğitim hayatı ve mesleki kariyeri boyunca pek çok Allah dostu ve dervişten yardım ve destek almıştır. İsmail Bin İshak, Muhammed bin Abdullah, El Ensari, Müslim bin İbrahim el Ferahdi gibi alanında ün kazanmış derviş ve âlimlerin pek çoğunda ilim görmüş aynı zamanda sayısız sahabe ve öğrenciye de ders vererek İslam ilminin muazzam görüntüsünü, ışığını ve yüceliğini tüm dünyaya göstermiştir.
İsmail Bin İshak El Ezdi İslami Fıkıh Bilgisi ve Eserlerinin İçeriği
Hadis ilmin inceliklerini bilen ve Arapçayı ezbere okuyan âlim, hafızlık becerisi ile de adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Dönemindeki zatlara örnek oldu gibi kendinden sonra gelen âlime zahir sıfatı ile malikliğini tüm ilim sever İslam bilgin ve öğrencisine gösterdi. Tefisr,fıkıh ilminde hadis ve kıraat ilminde oldukça ileri seviyede bir alim olma kudreti gösteren İsmail Bin İshak El Ezdi hayatı boyunca İslam’a büyük hizmet veren dervişlerden olarak anıldı. Eserlerindeki İslam’a olan hayranlığı, doğruluk, Allah kelamı, insan sevgisi ve her türlü kâmil insan olma bilinci ile âlim, ilim ve İslami felsefe rolünü geniş kitlelere yaymayı başardı. Kıraat, sarf ve nahiv adı verilen Arapça dil bilgisi hâkimiyeti ve geniş İslami bakış açısı ile hem çağdaşlarına hem de kendinden sonra gelen fikir akımlarına büyük katkı sağladı. Alim ayrıca eşsiz bir İslami bilgin ve fıkıh alimi rol modeli olarak hayatını İslami değerler üzerine şekillendirdi.
Eserlerinden Bazıları
- El Müsned
- Hadis Kitabı
- Ahkâm-ül Kur’an
- Meani’y-il-Kur’ân
- Kitab’ül kıraat gibi daha pek çok İslami şaheser piyasaya sürmüştür. Peygamberimizin ürerine Salavat-ı şerife getirmenin faziletli erdemlerini konu alan kitapları ile de İslami bilgin olarak ne kadar profesyonel bir İslami bilgini olduğunu göstermiştir. Alim 282 (m.895) yılında Zilhicce ayında Mekke-i mükerremede haccettikten sonra vefat etmiştir. Âlimin ölümü Allah dostu Peygamber sancağı altında yaşayan bütün Müslüman ve âlimleri derinden üzmüş, İsmail Bin İshak El Ezdi eserleri ve İslam felsefesi değerleri ile büyük bir duyarlılıkla yaşatılmaktadır.