İsmail Bin Yahya El Müzeni Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Müzen olarak ün kazanan Şafii  mezhebinin en büyük İslami   alim temsilcilerinden olan İsmail  Bin Yahya El Müzeni; 175  (m.791)  yılında  doğmuştur. Mısırlı ola âlim imamşafi mezhebinin de merakla takip edilen ve en önde gelen İslami fıkıh bilginlerindendir. Hadis ilminde oldukça ileri seviyede bir bilgi ve ilim gücüne sahip olan âlim, güvenilirlik bakımından salih bir bilgin olarak ün kazanmıştır. Nuaym bin Hammad gibi tasavvufi ilminde ileri seviyede olan başarılı olduğu kadar ilgi ile adından sıkça söz ettiren İslami bir âlim olarak varlığını kanıtlamıştır. İbn-i Huzeyme  ,Tahavi,Zekeriyya es-saci ,İbn-i Cevsa ,İbn-i Ebi Hatim gibi ünlü  İslam  bilgin ve tasavvuf alimleri de  kendisi hakkında   güvenilir  ve   halis bir alim olarak  söz etmiş , her adımda alimin  İslami fıkıh bilgisi ve   derin   ili gücü övgü  ile  söz  edilmiştir. Dünyalık iş ve olaylar onun hiçbir zaman ilgisini çekmemektedir. Nefsani duygu ve eylemlerden olabildiğince uzak duran âlim,  cemaatle kılamadığı namazlar için 25 defa daha kılar, cemaatle kılınan namazın yalnız kılınan namazdan 25 derece daha yüksekte olduğunu her fırsatta dile getirirdi.

İsmail Bin Yahya El Müzeni Yüksek İlim Kudreti ve İslami Bakış Açısı  

Allah rızasını her şeyden üstün tutan kâmil sıfatıyla İsmail Bin Yahya El Müzeni, cenaze yıkama işlemleri ile de kendisi ilgilenmiştir. Âlim ayrıca her adımda şeytana taş atmasını bilen halis bilgin ve kullardan olarak gösterilmiştir. İçtihadı çok olduğu kadar ibadeti de o derece yüksek, ilim ehli geniş, nefis bakımından kendi ve başaklarının nefsine perde çekmesini bilen, eşine ender rastlanan âlim ve bilginlerdendi. El-Müzeni: Kim ki Kuran- ı Kerimi örenirse kıymetinin ve imanının yüksek mertebeye erircesine,  kıymetinin giderek daha yükseğe çıkacağına ‘ dikkat çekerken fıkıh ilminin de kişinin şerefini olağanüstü boyutta artıracağına iktisap etmektedir.

Nefsine sahip olmayan hiçbir zatın da ilim kudret ve derecesine sahip olmadığı bilincine varır. Hesap kuran ve çıkar endişesine kapılan herkesin er ya da geç felakete sürükleneceği gerçekle Müslümanların dünya hayatına değil sonsuzluk âlemi olarak bilinen mahşer hayatına çalışmaları gerektiğini her fırsatta vurgulayarak İslami fıkıh, ilim ve ibadetlerini hayatınızın odak merkezinde olması gerektiğini de önemle ifade eder. İsmail B. Yahya El-Müzeni tam olarak 264 (m.877) senesi itibariyle vefat etmiş, İslami ilim kudreti ve fıkıh âlimi olarak tüm sahabe, halife ve devlet adamlarınca takdir toplayan İslami bilgin olarak iz bırakan bilginlerden olarak gösterilmektedir. El-Müzeni’nin kaleminden çıkmış olan eserlerden birkaçı şu şekilde sıralanır:

  • Cami-i kebir
  • Mensur
  • Muhtasar
  • Mesal-i mu’tebere
  • Cami-i sagir
  • Et –Tergşp fi’l-lim
  • Kitab-ül akarib
  • Kitab-ül –vesaik
  • Kitabi nihayet ihtisar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir