İsmail Ferruh Kırimi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Doğum tarihi kesin olarak bilinmeyen İsmail Ferruh Kırimi; aslen Kırımlı bir âlim olarak mübarek zat sıfatını almış dergâhların en önemli temsilcilerindendi. Güçlü fıkıh ilminin yanı sıra İslami felsefesi ve doruluk timsali hayat görüşü ile adından sıkça söz ettirmeyi başaran Kırimi her adımda islam neferi sıfatına haiz olan alimledendir. Alim, Fadıl,kamil,şair ve  mütefekkir  olarak oldukça gelişmiş bir İslami bilgin  olarak faydalı ilimlere  merak salarak topluma daima  yol gösteren  aydınlık bir gelecek vaat eden   ilim  alimlerindi. Putperestliğe bir dönem zorlansa da İslam’ın en büyük meşalelerimden olmayı başaran âlim, yılmadan cihat ve gaza anlayışına son hız devam eti. Daima dua ve tefekkür ilmi ile haşır neşir olan alim ve zat ,tevhit yolunda  ilerleyen muazzam kudret sahibi bir ilim  neferi olarak İslam’ın  en büyük savunucularından  olmayı da  başardı. Peygamber sancağını başarı ile elinde tutmayı başaran alim,  ibadetlere gösterdiği özen ve ehemmiyet yanı sıra sünneti seniyeler, fazilet sahibi birbirinden değerli   İslami fıkıh  ilmi ve   biyografisi  alimin topluma sunduğu  en büyük  kazançlardan olarak gösterilmektedir.

İsmail Ferruh Kırimi Cihat Anlayışı ve İslami Bilgin Vasfı İle İlim Yolculuğu

Padişah dönemi kıssalar, hilafet rejimi ve dönemin devlet adamlarına karşı İslami savunuculuğu, güzel ahlak bilinci ve her türlü kâmil insan portresi İsmail Ferruh Kırimi ilminin gözünden yeniden hayat bulmuştur. Âlimin eser yelpazesi ve ilim yolculuğuna bu kıssa ve gelenekler toplum nezdinde de eşsiz ve bir faydalı hal almaktadır. Ashabı-ı kiram zamanında Peygamberimin rüyasında olma şerefine nail olan bu âlim gibi birbirinden değerli ve ulvi nitelikte olan âlimler, huşu içinde yaşamını sürdürmüşlerdir. Ulvi güzelliklerinin yanı sıra Peygamber efendimiz tarafından müjdelenme faziletine hâsıl olan âlim güvenilirliğinin yanı sıra sevilen ve sayılan bir bilgin olarak varlığını kanıtlamıştır. Bu kapsamda oldukça etkili ve ayrıcalıklı bir İslami vasfa sahip olan âlim çeşitli bilgin ve dervişe rivayet ettiği gibi onlardan da rivayet edilme saadetine nail olma fırsatı yakalamıştır.

Hayatını İslam’a ve gaza anlayışına adayan alim, cihat prensibini hayatının her köşesine uygulamış sahabe, devlet  büyükleri ve  hilafet erbabı tarafında   merakla takip edilen yüce  bilgi sıfatına  erişmiştir. Âlim, rüyalarda gösterilen birbirinden esrarengiz gerçek ve Peygamber sünnetine nail olmuş yüz bin senelik rüyalara hâsıl olmuş bir geleneğin en büyük temsilcisi olarak tanınmaktadır. İsmail Ferruh Kırmi,  İslami tefsir anlayışı, din felsefesi ve insan sevgisi ile   İslam’ın en büyük savunucusu ve  temsilcisi olarak  kendi  varlığını kanıtlanmasını da  bilmiştir. Âlim, yaşamını İslami fıkıh ilimlerine adayarak Allah’ın elçisi ve Resulün en büyük destekçisi olarak cihat düşüncesine ayrı bir boyut kazandırmaktadır. İsmail Ferruh Kırimi; 1256(m.1840) senesinde İstanbul’da vefat etmiş; mübarek âdem sıfatı le dünyadan göçmüş halis kul ve ilim erkân sahibi âlim olarak akıllarda adeta iz bırakmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir