İzzeddîn Makdisî(Abdüsselâm Bin Dâvûd), Şafiî mezhebine mensup fıkıh alimleri içerisinde yer alıyor. Ünlü İslam aliminin, gerçek ismiyse Abdüsselâm bin Dâvûd bin Osman bin Abdüsselâm bin Abbâs’dır diyebiliriz.
İzzeddîn Makdisî(Abdüsselâm Bin Dâvûd)’nin hayatı; daha çok doğduğu yer olan Keferülmâ’da hayatını genellikle sürdürmüştür. Ürdün Selt’lidir ve aslında nisbeti de Makdisî olmakla birlikte İzzeddîn Makdisî ismiyle ünlü olmuştur.
Kefe-rülmâ adlı bir kasaba da 772 yılında dünyaya gelmiştir. Kudüs şehrinde de, 850 yılında Ramazan ayının 5. Gününde vefat etmiştir.
İzzeddîn Makdisî(Abdüsselâm Bin Dâvûd)’nin İlim Hayatı
İzzeddîn Makdisî(Abdüsselâm Bin Dâvûd)’nin ilim hayatı; Kur’an-ı Kerim okumayla başlamıştır. Şihâbüddîn Ahmed bin Abdüsselâm’dan dersler alarak kendini iyice geliştirmiştir. Sonrasında ders aldığı bu zat ile birlikte, Mahmûd bin Ali Hilâl Aclûnî’ye yani Kudüs’e gitmişlerdir.
Çok kısa zamanda Kudüs’te, Kur’an-ı Kerim ile birlikte bir takım kitapları da ezberleme fırsatı bulmuştur. Zekâsıyla hafızası inanılmaz kuvvetli olduğu için okuduklarını hızlı şekilde ezberleyebiliyordu.
Bedreddîn Mahmûd bin Ali bin Hilâl Aclûnî yanında çok iyi dersler yapmıştır. Çok kısa sürede, ders okutmayla birlikte fetvâ verme gibi hususlarda da izin aldı. Kudüs’ten Bedreddîn Aynî’yle birlikte 1 sene sonra Kahire’ye gitmişlerdir. Orada da Sirâcüddîn İbni Mülakkın ve Sirâcüddîn Bülkînî derslerini de sürdürmüştür. Daha sonra Bedreddîn Mahmûd Aclûnî beraberinde; Sünbât, Dimyat ve İskenderiyye şehirlerine de gitmişlerdir. Sünbât’a gittiklerinde orada kadı olan, Fahreddîn Ebû Bekr Harrânî’yle buluşmuşlardır. Devamında da Kahire ve Kudüs’e gitmişlerdir. Gazze’ye gittiklerinde, kadı olan Alâeddîn Ali bin Ali bin Halef Sa’dî tarafından ünlü İslam alimine hadis-i şerif öğretildi.
Daha sonra memleketine döndü, orada çeşitli sohbetlere katılmıştır. Fakat 797 yılında, Bedreddîn Mahmûd ölünce Dımeşk şehrine gitmiştir.
Nakli, akli, fıkıh, hadis, usûl ve Arap diliyle alakalı konularda bilgileri Dımeşk alimlerinden öğrenmiştir. Çok fazla alimden de, hadisleri öğrenmiştir. Hicri takvime göre 800 yılında da, hac ibadetini yerine getirdi…
Medine’de de Süleyman Sakka aracılığıyla Ebû Müshir “Nüsha” eserini dinlemiştir. İzzeddîn Makdisî(Abdüsselâm Bin Dâvûd) ayrıca Mekke kentinde de, İbn-i Sadık başta olmak üzere bir takım alimlerden de hadisler öğrenmiştir. Sonrasında da yeniden, Dımeşk’e dönmüştür. Çok fazla alimden ilim öğrenmiştir.
Şam’la birlikte çevresinde siyasi karışıklıkların olduğu zamanlarda yani 836 yılında, Mısır’a gidip Kahire’ye yerleşmiştir. Bölgenin önemli büyük alimlerinden biri olan Bülkînî’den ayrıca fıkıh dersleri de almıştır.
İzzeddîn Makdisî(Abdüsselâm Bin Dâvûd)’nin Yaptığı Çalışmalar
İzzeddîn Makdisî(Abdüsselâm Bin Dâvûd)’nin yaptığı çalışmalar, arasında yazdığı Emâlî kitabı gelmiştir. Ünlü İslam alimi, çok çeşitli hadis derslerine katılarak bu hususta kendini çok fazla geliştirmiştir. Bir süre de, Celâleddîn Bülkînî yerine de kadılık vekâletini yapmıştır.
Cemâliyye Medresesi’nde, ayrıca hadis dersleri müderrisliği görevlerini de yapmıştır. Sonrasında da Salâhiyye Medresesi’nde, idarecilikte yapmıştır. Hatta ve hatta Nehrâniyye’nin kadılığını da yapmıştır.