Ahmed bin Asım el Antaki Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ahmed bin Asım el Antaki hakkında pek detaylı bilgiler bulunmamaktadır. Bunun sebebinin çok erken tarihlerde yaşam sürmüş olduğu düşünülmektedir.

Ahmed bin Asım el Antaki Hayatı

Hayatı hakkında araştırmalar yapıldığında ilk dönem sufilerinden olduğu görülür. Doğum tarihi ve doğum yeri hakkında bir bilgi bulunmayan bu sufi, ilk dönem sufilerinin çoğuyla dostluk kurmuş, onların sohbet ortamlarına çok fazla girip çıkmıştır. Aynı zamanda dönemin en ünlü alimlerinden de dini ilimler dersleri almıştır. Ebu Süleyman ed-Darani’nin ve Ahmed bin Ebu’l Havari’nin öğrencilerinden ve müridlerinden olduğu bilinir.

Hadis derleyicilerden sayılan el-Antaki’nin melamet yani nefis kınama konusuna değinen ilk sufilerden olduğu bilinir. Hatta öyle ki nefis muhasebesi hakkında çok fazla söz söylemiş ve bu konuyu ustalıkla hayatında işlemiştir. Bu konudaki iç tecrübesi oldukça geniştir. Bazı kaynaklarca Gazali, eserlerinde, bu konudan ve Antaki’den ayrıntılı olarak bahsetmiştir. Bu konu, bazı yabancı araştırmacıların da bir ara gündemine oturmuştur. Antaki’nin ve Gazali’nin yazdığı eserleri gören bazı yabancı araştırmacılar bunların Gazali ve Antaki’ye ait olduğunu bazıları da ait olmadığını söyler.

Eserleri

Ahmed bin Asım el Antaki eserleri hakkında bilgi bulunmamaktadır. Fakat bu konuda hem Ortadoğu coğrafyasındaki uzmanların hem de yabancı araştırmacıların araştırmaları sürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir