Kalkaşendi, İslami ilimler bakımından çeşitli hizmetleri olan, Şafii mezhebinin ün kazanmış olan âlimlerindendir. Özellikle hadis alanında adını duyurmayı başarmış önemli kişilerin başında gelir. 788 yılının Zilhicce ayında Mısır’ın Kahire şehrinde dünyaya gelmiştir. Tam adı Ali bin Ahmed bin İsmâil bin Muhammed bin İsmâil bin Ali olmakla beraber künyesi Ebü’l-Fütûh’dur. Lakabı ise Alaeddin olarak verilmiştir. Nisbeti Kahire olmasına rağmen aslen Kalkaşendli olduğu bilinir. Bu nedenle Kalkaşendi olarak tanınmıştır. Kalkaşendi, Kahire’de babası ile birlikte büyümüştür. İlim yolculuğuna babasından aldığı destekle ondan ilim öğrenme süreci ile adım attığı bilinmektedir. Babasının yanında kaldığı sürede Kur’an-ı Kerim başta olmak üzere İslam dininde önemli olan bazı kitapları da ezberlemiştir. Kalkaşendi (Ali bin Ahmed),âlim olma yolunda çıktığı yolda çok mütevazı bir insan olarak hayat geçirmiştir. Hayatının çok büyük kısmını ibadet ederek geçirmiştir. Özellikle Ramazan aylarında et yemez orucunu sirke, bal ve bakla gibi yiyecekler ile tutardı. Hem diğer insanlar hem de öğrencileri Kalkaşendi’yi çok sever ve saygı duyardı.
Kalkaşendi (Ali bin Ahmed) Kimlerden İlim Öğrendi?
Kalkaşendi (Ali bin Ahmed), ilk gençlik yıllarından alim olduğu döneme kadar pek çok alimden ilim öğrenmiş ve sohbet etme fırsatı bulmuştur. Babasının yanında Kur’an-ı Kerim’i ezberlemesinin ardından fıkıh öğrenmeye başlamıştır. Fıkıh ilmini öğrenirken Kalkaşendi’nin hocaları arasında Beycûrî, Mecdüddîn Bülkînî ve oğlu Celâleddîn, İbn-i Mülakkın ve Şemseddîn Bermâvî başta olmak üzere pek çok bilginden fıkıh ilmini nakşettiği bilinmektedir. Kalkaşendi, fıkıh ilmini öğrenmek için uzun süre eğitim almıştır. Telvani ve Zeynuddin Kumni de fıkıh öğrendiği isimler arasında yer alır. Zeynuddin Kumni’den aldığı derslere uzun süre devam etmiş olup yalnızca fıkıh değil hadis-i şerif ilminde de kendini geliştirmiştir. Kalkaşendi, fıkıh ve hadis-i şerif ilimlerinin yanı sıra usul, beyan, meani ve mantık gibi ilimlerde de kendini geliştirmiştir. Bu ilimlerin birçoğunu İzzeddîn bin Cemâ’a’dan öğrenmiş ve uzun süre derslerine devam etmiştir. Hatta rivayet edildiğine göre derslere gidebilmek için Mısır’da bulunan Yeni Camii’de ki derslerine yaya giderdi. Kalkaşendi’nin fıkıh, hadis-i şerif, Arabi ilimler ve usul başta olmak üzere diğer ilimlerde pek çok önemli alimden ders almıştır. Bisâtî, Şihâbüddîn bin Hâim, Cemâleddîn Mârâdânî, İbn-i Hatim, Tenûhî, Şerefüddîn bin Küveyk, Muhammed bin Kâsım Süyûtî, İbn-i Ebi’l-Mecdüddîn başta olmak üzere dönemin önemli alimlerinden de ders almıştır.
Kalkaşendi (Ali bin Ahmed) Kimlere İlim Öğretti?
Kalkaşendi (Ali bin Ahmed) hayatı boyunca farklı âlimlerden farklı ilimler konusunda dersler olarak kendini bir hayli geliştirmiş ve özellikle fıkıh, hadis-i şerif, usul ve Arabi ilimler konusunda âlim olmuştur. Kendisi nasıl ki alimlerden ders alarak kendini geliştirdiyse aynı şekilde pek çok öğrenci yetiştirip öğrendiği bilgileri diğer insanlara aktarmıştır. Kalkaşendi’nin öğrencileri arasında sonraki dönemlerde yer alan önemli alimler vardır. Bu isimlerden bazılarına örnek verecek olursak; Nûreddîn Bilbîsî, Ni’metullah Cehri, Necmeddîn bin Kâdı Aclûn Senhûrî, Şihâbüddîn Kûrânî, Burhan bin Zahîre, Bedreddîn Ebü’s-Se’âdât Bülkînî, İbn-i Ebü’s-Süûd ve Celâleddîn bin Emâne gibi isimleri örnek verebiliriz. Hayatı boyunca çok okuyan ve çok yazan biri olan Kalkaşendi, öğrencilerine de bu şekilde eğitim vermiş ve bildiği ilimlerin tüm inceliklerini öğretmiştir.