Kalşani (Ömer bin Muhammed) Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ömer bin Muhammed olarak da bilinen Kalşani, doğum tarihi bilinmeyen alimlerden biri olarak karşımıza çıkar. Aslen Tunus’ta yer alan Bace kasabasından olduğu bilinir. Tam adı Ömer bin Muhammed bin Abdullah olmakla beraber el-Baci et-Tunusi’dir. Künyesi Ebu Hafs olan Ömer bin Muhammed, Kalşani adı ile meşhur olmuştur. Hayatının çok büyük kısmını ilim öğrenmek ve hocalarından öğrendiği bilgileri kendi öğrencilerine öğretmekle geçirmiştir. Bunun için şehir şehir gezmiş ve dönemin önemli alimlerden dersler almıştır. Kalşani, her daim güzel konuşan ve karşısında kim olursa olsun incitmekten korkan bir alimdi. Öğrencileri başta olmak üzere etrafında bulunan insanlar tarafından sevilip sayılırdı. İnsanlar içinden çıkamadıkları bir durumda Kalşani’ye akıl danışmaktan ve fikir almaktan çekinmezlerdi. Kalşani, Tunus’un yetiştirdiği en önemli alimlerden biridir. Hafızların ve muhakkiklerin en ileri gelenleri arasında yer alır.

 İlim Hocaları

Kalşani (Ömer bin Muhammed), ilim öğrenebilmek için farklı hocalardan dersler almış, çeşitli ilim alanlarında kendini yetiştirmek için çaba sarf etmiştir. Kalşani’nin hocaları başta babası olmak üzere el-İmâm el-Ebey’den, Kâdı Ebî Mehdî el-Gabrînî’den ve el-İmâm Muhammed bin Merzûk’tur. Bu hocaların dışında Eş-Şerîf es-Saklî’den tıp alanında önemli bilgiler almıştır. Aldığı bilgilerin ardından Hadis ve Maliki mezhebinin önemli ve ileri gelen fıkıh alimlerinden olmayı başarmıştır. Kalşani, alim olmasının yanı sıra kadılık da yapmıştır. Tunus’ta Cemâ’a kadılığı görevini yerine getirmiştir. Ardından onlarca öğrenciye hocalık yapmıştır. Başta kendi oğlu olmak üzere Şeyh Abdülmu’tî bin Hasîb, Şihâbüddîn el-Ebedî, Şeyh Sâlih er-Rusâ’ ve İbrâhim el-Ahdârî ders verdiği öğrencilerinden bazılarıdır. Öğrencilerine mantıki meani, fıkıh, hadis, tefsir ve Arabi dil bilgileri başta olmak üzere farklı alanlarda ilim öğretmiştir. Kalşani, verdiği dersler esnasında gayet açık ve çok güzel konuşurdu. Kalşani’nin olduğu meclislere hem alimler hem de alim olmayan insanlar gelirdi.

Kalşani’nin Eserleri

Kalşani, önemli bir alim olmasının yanı sıra öğrendiklerini yalnızca öğretmekle kalmamış aynı zamanda bunları yazıya dökerek gelecek nesillere aktarmıştır. Kalşani’nin eserleri arasında en meşhuru yazdığı şerhtir. İbn-i Hacib tarafından yazılan kitaba çok güzel bir şerh yazarak adını duyurmaya devam etmiştir. Bu şerhin içerisinde pek çok alimin söylediği sözlere yer vermiştir. Kalşani, bu şerhi ile ilimlerin ne kadar geniş olduğunu, anlayışının ne kadar kuvvetli ve büyük olduğunu göstermiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir