Maliki mezhebinin meşhur hadis ve fıkıh alimi olan Karâfî (Muhammed Bin Ahmed)’in asıl adı Ahmed Bin Ömer Bin Şeref’tir. Künyesi Ebul Fadl’dır. Halk arasında kendisi Şemsüddin adıyla anılır. Kendisi 1399 yılında Ramazan ayının son günlerinde Kahire’de doğmuştur. 1463 yılında da yine Kahire’de Hakk’a yürümüştür. Burada yer alan Karafa kabristanında dedesinin mezarının yanında defnedilmiştir. El-Karafi adı ile de anılan Karâfî (Muhammed Bin Ahmed)’in dedesi Arif-i Billah İbni Ebi Cemre’dir. Karâfî (Muhammed Bin Ahmed), Kahire’nin Derbis Selami adı verilen meşhur mahallesinde yetişmiştir.
Karâfî (Muhammed Bin Ahmed)’nin Eğitim Hayatı
Karâfî (Muhammed Bin Ahmed)’nin eğitim hayatı ilk eğitim tahsilini babasının yanında tamamlayarak başlamıştır. Kuran-ı Kerim’i yine onun yanında ezberlemiştir. Burada birçok eseri okuyup birçoğunu da hıfzına alan Karâfî (Muhammed Bin Ahmed) nahiv ilmini babası Nâsırüddin el-Barenbari’den, fıkıh ilmini Cemalüddin el-Akfehsi’den, usul ilmini El Mecd El Bermavi’den, hadis ilmini İbni Hacer’den öğrenmiştir. İskenderriye vileyetine ilim tahsili için birçok defa gidip gelen Karâfî (Muhammed Bin Ahmed) iki defa da hac vazifesi için Hicaz bölgesine gitmiştir. Mekke’de bir süre mücavir olarak kalan söz konusu şahıs Cemalüddin Eş Şeybi’den hadis dersleri almıştır.1429 senesinde Dımeşk bölgesine gelen Karâfî (Muhammed Bin Ahmed) burada Hafız İbni Nasıruddin’den de ilim tahsil etmiştir. Yaşadığı dönemde birçok alimden icazet alan söz konusu zat usul, fıkıh, Arap dili ve edebiyatı alanlarında çok üstün bir mertebeye ulaşmıştır.
Karâfî (Muhammed Bin Ahmed)’nin Kişilik Özellikleri
Karâfî (Muhammed Bin Ahmed)’nin kişilik özellikleri incelendiğinde ifadesi son derece zarif, hüsni hat sahibi, üstün zekalı bir şahıs olarak tanınır. Sıkıntılar karşısında son derece sabırlı olan söz konusu zat zekası muhteşem, tevazu sahibi birisidir. Hocası El Bisati’dir. Hocası vefat ettikten sonra onun yerine kadı naibliği görevinde bulunmuştur. Halk arasında tanındığı kadarıyla son derece örnek bir kişiliğe sahip bir zattı. El Berkukiyye ve El Fahriyye medreselerinde müderrislik yapan Karâfî (Muhammed Bin Ahmed) aynı zamanda maliki mezhebinin fıkıh derslerini de burada okumuştur. Amr İbn As Camii’nde hutbe okuyan söz konusu zat birçok talebe de yetiştirmiştir. Dinde örnek bir boyut yakalayan mübarek zatın vermiş olduğu fetvalar tereddütsüz kabul edilirdi.
Karâfî (Muhammed Bin Ahmed) Maliki Mezhebi İlişkisi
Karâfî (Muhammed Bin Ahmed) Maliki mezhebi mensubu bir alimdir. Bu anlamda kendisine helef bir şahsiyet de görülmemiştir. Vefat ettikten sonra her sene kabri başında Kuran-ı Kerim ve seçme hadisler okunurdu. Kalabalık gruplar bu atmosferde bulunup, burada dini hassasiyetlerini artırmaya çalışırlardı. Yaşadığı dönemde birçok eser kaleme almış olan Karâfî (Muhammed Bin Ahmed)’nin yazmış olduğu eserler aşağıdadır.
- Kürrasetün fi meseleti ihdas il Kenais
- Şerh ül Cürûmiyye adlı eser bazı kaynaklarda Ed Dürer ül mudieti olarak da geçer
- Şerhu alel Milha