Ahmed bin Cafer el-Veki Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Şair ve edebiyatçı olan Ahmed bin Cafer el-Veki 918 senesinde Mısır’da dünyaya geldi. Doğum yeri tam olarak bilinmese de kaynaklar onun Tinnis’te doğduğunu varsayar. Bu sebeple de kendisine Tinnisi lakabını verirler. Ahmed bin Cafer, zengin ve kültürlü bir ailenin oğludur. Büyük dedesi edebiyat, Arap dili, fıkıh, şiir ve tarih başta olmak üzere pek çok dini ve edebi ilimle iştigal olmuştur. Dedesinin marifetlerinin torununa da geçtiği düşünülür. Böyle düşünülmesinin sebebi ise Ahmed bin Cafer el-Veki’nin çok iyi bir şair olmasıdır. Dede Veki aynı zamanda ünlü kadılardandır.

El-Veki’nin hangi alimlerden ve nerelerde ders aldığı hakkında bilgiler bulunmamakla birlikte bazı kaynaklarda Ebu’l Hasan Ali bin Ahmed el Mühellebi’den ders aldığı bildirilir.

El-Veki, ilmini artırmak ve seyahat etmek amacıyla Irak ve Şam’a pek çok seyahat gerçekleştirmiştir. Buralarda da pek çok alimle görüştüğü bilinse de bu alimlerin isimleri hakkında bilgiler bulunmaz. Seyahatleri döneminde Hz. Ali hakkında pek çok şiir yazmasından mütevellit hemen herkes tarafından Şii olarak belirtilmiştir. Son yılları genelde seyahatle geçen el Veki, 14 Mart 1003 tarihinde doğduğu yer olan Tinnis’te ölmüştür ve cenazesi de burada, şu anda bilinmeyen bir yere defnedilmiştir.

İbn Veki Eserleri

İbn Veki eserleri hakkında genel yorum yapmak gerekirse eserlerde hem şarap ve çiçek tasvirleri vardır hem de bu şiirler israf, hoşgörü, kibir, tevazu, kıskançlık gibi insanların çokça mustarip olduğu özellikler bulunur. Şiirlerinde özellikle teşbih sanatına yer vermiştir. Bu şiirleriyle de dönemin en ünlüleri tarafından övgüyle karşılanmıştır.

Eserleri

  1. Kitabu’l Munşıf
  2. Divan
  3. Adabu’l Muhibbin ve Nuzhetu’l Aşıkin
  4. Kaside
  5. El-İhvan
  6. Bahru’l Evham

Doğum tarihi hakkında en kesin bilgiye sahip olunan bu kişinin yaşamı hakkında kesin bilgiler yoktur. Bunun nedeninin ise din alanında değil daha çok edebiyat alanında uzmanlaşması olarak bilinir. Edebiyatla bu kadar içli dışlı olan bir kimsenin başka edebi kitaplarının da olduğu varsayılarak şairin doğup büyüdüğü yerlerde halen eser araştırmaları yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir