İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Kilvetati, Hanefi ve hadis mezhebine mensup olarak bilinmekle birlikte fıkıh âlimi olarak da tanınmaktadır. Künyesine baktığımızda ise kaynaklara göre Ebül Feth olduğunu görüyoruz. İsmine baktığımızda ise kaynaklarda Ahmed bin Osman bin Muhammed bin İbrahim bin Abdullah yazdığını görmekteyiz. Kendisine Kulutati de denilmesi ile birlikte lakabı da kaynaklara göre Şihabuddin olarak geçmektedir. Doğum tarihine baktığımızda kaynaklarda çok net bir bilgi olmamakla birlikte M.1364 (762 ya da 766) senesinde dünyaya gözlerini açtığı yazılmaktadır. Memleketi de Kırman şehri olarak geçmektedir. Küçük yaşlardan itibaren de ilme olan merakı artmış ve ilim öğrenmeye bu yolda devam etmeye karar vermiştir.
Kilvetati ve Hayatı
Kilvetati’nin hayatı konusuna baktığımızda ise babasının arkadaşı ona ilmi sevdirmiş olduğunu görüyoruz. O da yaşadığı dönemlerde o dönemin önde gelen âlimlerinin yanına giderek onlardan hadis-i şerif ilmini dinleyip öğrenmeye çalışmıştır. Küçüklüğünden itibaren hadis-i şerifi öğrenmeye başlayan Kilvetati sonrasında ise o dönemin âlimlerinin öğrencileri olan birçok kişiden de ders almıştır. Bunlar arasında ise Venai, Haccar gibi isimlerin yanı sıra Necib, Fahruddin gibi isimlerde yer almıştır. Bütün bu öğrencilerden ve yaşıtlarında da hadis-i şerifi okuyup öğrenmiştir. Bu uğurda çok fazla çabalamış olmakla birlikte çok da fazla sabretmiştir. Bu yüzden de birçok hadis ilmine ait kitapları okumuştur. Bunun yanında fıkıh ilmini ve kıraat ilimlerine de merakı varmış ve onları da öğrenmek için büyük gayret etmiştir.
Kilvetati ve Eserleri
Hayatı boyunca yokluk ve sıkıntı görmüş olmasına rağmen çevresi tarafından son derece sevilen ve saygı duyulan bir âlim olarak tarihe geçmiştir. Özellikle ibadetlerini hiç aksatmamış ve dinin getirdiği bütün emir ve yasaklara sonuna kadar uymuştur. Son zamanlarında kulakları ağır işitmeye başladığından onun yerine bir başkası getirilmiştir. Kilvetati’nin eserleri konusuna geçtiğimizde ise kaynaklara göre bazı eserleri bulunmaktadır.
- Bu âlimin toplamda üç eseri kaynaklarda yer almaktadır. Onlardan ilki Muntasarun Nasih adlı eseri olmaktadır.
- Bir diğer önemli eseri ise Muhtasar fi ulum il hadis olarak karşımıza çıkmaktadır. Ve son olarak da;
- Muhtasaru Tehzibil Kemal adlı eseri kaynaklarda yerini almıştır.