İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Köstendilli Süleyman Şeyhi, mutasavvıf ve şair olarak tanınmıştır. 1750 (1163) senesinde Bulgaristan da bulunan Köstendil şehrinde dünyaya gözlerini açmıştır. Kaynaklara göre ailesi çok soylu olmakla birlikte kendisi de varlıklı bir aileden gelmiştir. Molla zadelere mensup bir soydan gelen Köstendilli Süleyman Şeyhinin babası kendini henüz iki yaşındayken öldürülmüştür. Öldürülme sebebi ise birtakım uygun olmayan işlere karıştığından dolayıdır. O dönemde babası öldürüldükten sonra henüz çok küçük yaşlarda olduğu için abisinin himayesi altına girmiştir. Abisi de yine o dönemlerde mütesellimlik ve ayanlık görevlerinde bulunmuştur. Abisinin adı ise kaynaklarda İbrahim Efendi olarak geçmektedir.
Köstendilli Süleyman Şeyhi ve Hayatı
Köstendilli Süleyman Şeyhi’nin hayatına baktığımızda ise onun hayatının daha çok eserlerde detaylı bir şekilde anlatıldığını görüyoruz. Kaynaklarda hayatı ile ilgili bilgilerin eserlerinde yer aldığı yazmaktadır. Hayatı boyunca aldığı tahsil bilgisi ise önemli kişilerden Arapça öğrendiğine dair bilgilerden ibarettir. Yani öğrenim hayatı ile ilgili de detaylı bir bilgi bulunmamaktadır. Köstendilli on beş yaşına geldiği zamanlar da abisi gibi ayanlık ve mütesellimlik görevlerini yapmıştır. Uzun yıllar irşad işleri ile uğraşmış olmakla birlikte o dönemlerde abisi de vefat etmiştir. Abisinin vefatından sonra ise bir süre büyük sıkıntılar çekmiş ve dara düşmüştür. Daha sonrasında ise yine toparlanmış ve feraha çıkmıştır.
Köstendilli Süleyman Şeyhi ve Eserleri
Kendisi, hayatı ve ailesi ile ilgili kaynaklara baktığımızda detaylı bilgi olmadığını görmekteyiz. Köstendilli Süleyman Şeyhi’nin eserleri konusuna baktığımızda ise fazlaca eseri olduğunu görmekteyiz. Şimdi sizlere bu yazımızın içeriğinde bazı eserlerinden bahsedeceğiz.
- Divan adlı eseri ilk başta gözümüze çarpandır. Köstendilli toplamda iki divan derleyip toplamış ve bunları tertip etmiştir.
- İkinci eseri olarak karşımıza Bahrül Velaye adlı eseri çıkmaktadır. Bu eserinde ise bin bir sufi ile ilgili yazılar kaleme alınmıştır.
- Şerhi Kelamı Kibar adlı eseri ile birlikte Medarı Salikan adlı eseri de yer almaktadır.
- Nikatül Hikem adlı eserinde ise Dünya âlemi konulardan, insan fıtratından bahsetmiştir.
- Mecmaul maarif adlı eserinde ise tasavvuf ile ilgili konuları kaleme almıştır. Daha birçok sayıda eserleri vardır.