Kuduri Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Kuduri, müctehid Hanefi âlimi olarak da tanınmaktadır. 973 (362) senesinde Bağdad’da dünyaya gözlerini açmıştır. Ona neden bu lakap ile seslenildiği net olarak kaynaklarda yer almamaktadır. Künyesine baktığımızda ise kaynaklara göre Ebül Hasan yazdığını görmekteyiz. Bu isim aynı zamanda bazı eserlerinin içinde de geçmektedir. Küçük yaşlardan itibaren hadis ilmine ve fıkıh ilmine ilgi duymaya başlamış ve bu sebepten dolayı da o dönemin önde gelen âlimlerinden bu ilimleri öğrenmeye başlamıştır. Önemli âlimlerden ilim konularında gerekli bilgileri aldıktan sonra ise Hanefi mezhebinin başı olmuş ve lideri durumuna gelmiştir.

Kuduri ve Hayatı

Kuduri’nin hayatı konusuna baktığımızda ise hayatı ile ilgili detaylı bilgi bulunmamakla birlikte ailesi veya kökeni ile ilgili de herhangi bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Hanefi mezhebinin başı olmasıyla birlikte iktidar sahipleri tarafından oldukça fazla saygı duyulan biri haline gelmiştir. Bu sebepten dolayı da Hanefi mezhebinin temel yapısını anlatan bir kitap hazırlayıp bunu iktidar sahiplerine sunmuştur. Kaynaklara göre Hanefilik ilminin görüşlerinin yanında fıkıh ilmi ile de yakından ilgili olduğu ve bilgili olduğu belirtilmiştir. Yaşadığı dönemlerde birçok önemli âlimden fıkıh ilmini de okuyup öğrenmiştir. Yine kendi döneminde birçok kişiye de fıkıh ilmi ile ilgili dersler vermiştir. Onlardan biri de Ebu Nasr Ahmed bin Muhammed bin Muhammed el Akta olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kuduri ve Eserleri

Kuduri’nin eserleri konusuna baktığımızda ise birden fazla eseri olduğunu kaynaklarda görmekteyiz. Bunlardan ilki ise karşımıza el muhtasar olarak çıkmaktadır. Bu eserini içeriği ise fıkıh ilmi üzerine olması ile birlikte o dönemlerde fıkıh ile ilgili derslerde de oldukça fazla okutulan bir kitap olmuştur. Daha sonrasında gelen eser ise Şerhu Muhtaşaril Kerhi olmakla birlikte bu eserinde de risalelere yer verilmiştir. Bunlara ek olarak kendisinin rivayet ettiği birçok hadis üzerine konularda eserlerinde yer almaktadır. 1037 senesinde ise hayata gözlerini yummuştur. Senesi doğru olmakla birlikte günü ve ayı konusunda net bir bilgi kaynaklarda yer almamaktadır. Nisan veya Mayıs ayında vefat ettiği belirtilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir