Mahrez Bin Halef Kimdir? Eserleri ve Hayatı

342 yılında (m.953) senesinde Avyana kasabasında dünyaya gelen Mahrez Bin Halef, Kaleli mezhebine mensup âlimlerdendir. İlmini Tunus çevresinde yaymayı başaran âlim, ilim başarısını son hız devam ettirdi. Halef, eğitim hayatına devam ederken, aynı zamanda öğrencilere ders vermeyi ihmal etmedi.  Âli ömrünü İslamiyet’e adadı.  Kuran-i Kerimi tefsir, fıkıh ve İslami bilimler açısından oldukça  birikimli ve avantajlı  bur yıl izlemiştir. Özellikle fakir, kimsesiz ve yardıma muhtaçlara yardımcı olmak için ömrünü harcayan âlim, insan sevgisi, adaleti ve hoşgörüsü ile bilinirdi. Tunus çevresinde muazzam bilgi birikimini etrafa yaymaya devam eden âlim, Ehl-i sünnet irtikatini her fırsatta dile getirdi. Tunus’ta Sonharciyye bölgesinde, Mısırda Fatımi Devleti ile beraber, mücadele eden siyasal olarak etkinliğine son hız devam eden Mahrez Bin Halef, İslami olduğu kadar siyasal olarak ta gelişimini sürdürdü.

Mahrez Bin Halef  İslami Temel Felsefesi ve  İlim Dünyası

Adalet anlayışı hayatının odak merkezinde olan âlim, insan sevgisi, kardeşlik bilinci, tasavvuf itikadı ile ilim dünyasını zenginleştirmeyi ihmal etmedi. Her aşamada toplum tarafından desteklenen ve büyük bir duyarlılıkla takip edilen Mahrez Bin Halef; maddi manevi olarak yardım yapma eğilimini son hız devam ettirdi. Din anlatmak, ilim öğrenmek ve öğretmek adına faziletli pek çok avantajlı din bilgisi ile İslam dağarcığını herkese aydınlattı. Zülüm ve zorbalığın karşısında duran tutumu ile âlim;  şiirlerinde olabildiğince bütün hastalıkların ve cefakarligin, hesapta olmayan bütün duygu, düşünce ve olayın Allaha olan inancının üstün İslam bilinci ile aşılacağını vurgulamıştır.  Zalimlerle olan mücadelesi ile ün kazanan âlim adaletli ilmi, yardımsever hoş görülü tavrı ile dikkatleri üzerine geçmiştir.

Tunus zaviyesi ve kabri, Seyyid-i  Mahrez  ismiyle    bilinen en  büyük   ziyaret  alanlarındandır.  Âlim ve veli sıfatı ile Halef her adımda İslam meşalesini bulunduğu yerden çevresine aydınlatmakta ulvi ve geniş fıkıh bilgisini giderek daha çok zenginleştirmiştir. İbadetlerine aralıksız devam eden halis bir âlim olarak Mahrez Bin Halef; faydalı ilmini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı da başarmıştır. Ehli sünnet itikadını duyarlılıkla sürdüren alim, siyasal  olduğu  kadar İslami  bir  bakış açısı ile de   şiir ve  eserlerini  yayınlayarak   toplumun  hizmetine  sunmuştur. Mahrez Bin Halef 423  (m.1032)  yılında vefat etmiş,   kabri her yıl ziyaretine gelen binlerce sahabe, halife ve devlet adamlarınca dolup taşmaya devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir