Fıkıh elimi olarak bilinen ünü ülke sınırlarını aşmış olan Makdisi (Muhammed bin Ahmed), gerçek adı Muhammed bin Ahmed bin Sa’id el-Makdisi olarak bilinmektedir. Âlim 771 (m.1369)yılında Nablus ‘un Kefr_i tebul köyünde dünyaya geldi. Makdisi, doğduğu yerde ilim öğrenmeye devam etti ve Kuran-i Kerim ‘i ezbere okumaya başladı. İslam safhasını geniş ölçüde tamamlayan alim, Takıyüddin bin Müflih ,Cemalüddin Abdullah, Alaüiddin ibn ül -Lehham, Şıhabüddin Funduki gibi islami bilginlerden fıkıh ve tefsir değerleri aldı. Kadılık mesleğini de icra eden başarılı âlim umdet _ül ahkâm, Muhtasar -ül Hıraki gibi İslami bilgin ve âlimlerin eserlerini ezberleyerek İslami kariyerinde adeta büyük bir çığır açmayı da başardı.
Ibni Sıddıktan hadis-i şerif öğrenerek İslami vizyonuna büyük oranda başarılı bir fıkıh bilgisi öğrenmiş oldu. Hac farizasi için pek çok defa mekke-i mükerremeye gitti ve orada Cemalüddin bin Zahire den hadisi şerif dinleyerek alimlik vasfına yeni ve başarılı bir hizmet geliştirmeyi ihmal etmedi. Mütevazı olduğu kadar güzel ahlaklı olan ve insan sevgisini hayatının odak merkezine alan âlim, iffet ve nezaket sahibi vasfı ile kadılık mesleğine İslami olarak başarılı bir ivme kazandırdı. Hanbeli mezhebinde kadılık mesleğini hadisi şerif misyonu ile ileri taşımasını bilen Makdisi (Muhammed bin Ahmed ) ,Mekke’de pek çok ilim öğrenmiş, hayatını adeta İslam’a adamıştır.
Makdisi İslami İlim Bilinci ve Tasavvuf Düşüncesi
Davranışlarındaki âlim olma vasfı ve başarılı ilim payesi ile Makdisi; tefsir ilimlerini layığı ile yerine getirdi. Ibadetlere verdiği önem, islami değerleri davranışları ve misyonu ile âlim; adından sıkça söz ettirmiş, sahabe ve talebelerin ilgi ile takip ettikleri bir âlim olarak ün kazanmıştır. Makdisi hazretleri mezhebini büyük bir basari ile temsil etmiş, âlim olmasının yanında yüce gönüllü bir veli olarak bilinmektedir. Bu kapsamda âlim güzel ahlakını dini hoş görü ön görüsü ve İslami felsefe ile harmanlayarak muazzam bir tefsir bilgini haline gelmiştir.
Nezaket anlayışının yanı sıra ibadete olan düşkünlüğü ile ün kazanan alim, topluma faydalı bir bilgin olarak kazandırılmıştır. Makdisi,islam felsefesi siyasal rejimlere olam manevi katkısı ve öğrencilere verdiği ulvi nitelikli bilgi haznesi ile daima islami fıkıh ilmini yaşatmaya çalışmıştır. Âlim 855 (m,1451) senesinde Perşembe gecesi Mekke ‘de vefat etmiş,cenaze namazı kılınarak Mualla mezarlığında defnedilerek ebediyete uğurlanmıştır. Eserlerindeki insan sevgisi, saygılı duruşu, kardeşlik bilinci ve her türlü tasavvufi bilim öngörüsü ile Makdisi (Muhammed bin Ahmed); her adımda yeniden başarılı bir âlim kimliği kazanmıştır.
Makdisi ‘nun Bazı Eserleri Şunlardır:
- Eş Şafi
- El Kâfi
- Keşf-ül gumme bi teysir -il -hulki li hazih ül -ümme
- El -Mesail-ül mühimme fima yahtacu ileyh il -akid fil-hutab il -Müdlihe
- Sefinet-ül ebrar – il -cami ‘a lil -asar vel -ahbar