Makdisi (Muhammed bin Ahmed )Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Fıkıh elimi olarak bilinen ünü ülke sınırlarını aşmış olan Makdisi (Muhammed bin Ahmed), gerçek adı Muhammed bin Ahmed bin Sa’id el-Makdisi olarak bilinmektedir.  Âlim 771 (m.1369)yılında Nablus  ‘un Kefr_i tebul köyünde dünyaya geldi. Makdisi, doğduğu yerde ilim öğrenmeye devam etti ve Kuran-i Kerim ‘i ezbere okumaya başladı.  İslam  safhasını  geniş ölçüde  tamamlayan  alim, Takıyüddin bin Müflih  ,Cemalüddin  Abdullah, Alaüiddin ibn ül -Lehham, Şıhabüddin Funduki  gibi  islami  bilginlerden  fıkıh ve tefsir değerleri  aldı.  Kadılık mesleğini de icra eden başarılı âlim umdet _ül ahkâm, Muhtasar  -ül Hıraki gibi İslami bilgin ve âlimlerin eserlerini ezberleyerek İslami kariyerinde adeta büyük bir çığır açmayı da başardı.

Ibni  Sıddıktan  hadis-i  şerif  öğrenerek  İslami  vizyonuna  büyük oranda  başarılı  bir fıkıh bilgisi  öğrenmiş  oldu. Hac farizasi için pek çok defa mekke-i  mükerremeye  gitti ve orada Cemalüddin  bin Zahire den hadisi şerif  dinleyerek  alimlik  vasfına  yeni  ve  başarılı bir hizmet  geliştirmeyi  ihmal  etmedi. Mütevazı olduğu kadar güzel ahlaklı olan ve insan sevgisini hayatının odak merkezine alan âlim, iffet ve nezaket sahibi vasfı ile kadılık mesleğine İslami olarak başarılı bir ivme kazandırdı. Hanbeli mezhebinde kadılık mesleğini hadisi şerif misyonu ile ileri taşımasını bilen Makdisi (Muhammed bin Ahmed )  ,Mekke’de pek çok ilim öğrenmiş, hayatını adeta İslam’a adamıştır.

Makdisi İslami İlim Bilinci ve Tasavvuf Düşüncesi

Davranışlarındaki âlim olma vasfı ve başarılı ilim payesi ile Makdisi; tefsir ilimlerini layığı ile yerine getirdi.  Ibadetlere verdiği önem, islami değerleri davranışları ve misyonu ile âlim; adından sıkça söz ettirmiş, sahabe ve talebelerin ilgi ile takip ettikleri bir âlim olarak ün kazanmıştır. Makdisi hazretleri mezhebini büyük bir basari ile temsil etmiş,  âlim olmasının yanında yüce gönüllü bir veli olarak bilinmektedir. Bu kapsamda âlim güzel ahlakını dini hoş görü ön görüsü ve İslami felsefe ile harmanlayarak muazzam bir tefsir bilgini haline gelmiştir.

Nezaket anlayışının yanı sıra ibadete olan  düşkünlüğü  ile  ün  kazanan  alim, topluma faydalı  bir  bilgin olarak  kazandırılmıştır. Makdisi,islam  felsefesi siyasal  rejimlere olam   manevi    katkısı  ve  öğrencilere  verdiği  ulvi  nitelikli  bilgi  haznesi  ile daima islami  fıkıh  ilmini  yaşatmaya   çalışmıştır.     Âlim 855 (m,1451) senesinde Perşembe  gecesi Mekke  ‘de  vefat  etmiş,cenaze  namazı  kılınarak  Mualla  mezarlığında defnedilerek ebediyete uğurlanmıştır.    Eserlerindeki insan sevgisi, saygılı duruşu, kardeşlik bilinci ve her türlü tasavvufi bilim öngörüsü ile Makdisi (Muhammed bin Ahmed);   her adımda yeniden başarılı bir âlim kimliği kazanmıştır.

Makdisi ‘nun Bazı Eserleri Şunlardır:

  • Eş Şafi
  • El Kâfi
  • Keşf-ül gumme  bi  teysir  -il -hulki  li hazih  ül -ümme
  • El -Mesail-ül mühimme fima yahtacu ileyh il -akid fil-hutab il -Müdlihe
  • Sefinet-ül ebrar –  il -cami ‘a lil -asar vel -ahbar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir