Mekkî Bin Abdüsselâm Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Gerçek ismi Mekkî bin Abdüsselâm el-Makdisî er Rumeylî olup, H432 (M.1040) senesinde Kudüs’te dünyaya gelmiş büyük bir hadis elimidir. Hadis konusundaki titiz çalışmaları nedeniyle kendisine güvenilir manasına gelen sikka denilmiştir. H. 492 (M.1099) senesinde Kudüs’te gayrimüslimler tarafından saldırıya uğramak suretiyle şehit edilmiştir. Kendisini şehit edenler daha sonra cezalandırılmış, karşılığında Kudüs’e giren Hıristiyanlar, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere tüm Müslümanları katletmiştir.

Mekkî Bin Abdüsselâm’ın Aldığı Eğitimler

Abdüsselâm, ilk ilmi eğitimlerine Kudüs’te, Muhammed b. Ali b. Yahyâ b. Selvan el-Mâzinî ve Abdülazîz b. Ahmed en Nasîbî’ye talebesi olarak başlamış, daha sonra Mısır’da Abdülbâkî b. Fâris el-Mukrî’den ve Şam’da Ebu Kâsım İbrahim b. Muhammed el Hınnâiy’den ve Ali b. El-Hıdır’dan dersler almıştır. Daha yüksek mertebelere erişebilmek adına Sur ve Askalan’da büyük alimlerden ders almış ve Bağdat’ta Absussamed b. El-Memun’dan hadis-i şerif dersleri almış, aynı zamanda Vasıt, Tekrit ve Musul gibi dönemin büyük ilim merkezlerini ziyaret ederek alimlerin hadis sohbetlerine iştirak etmiştir.

Müderrislik döneminde öğrenci yetiştirmekle meşgul olmuş, Şîrâzî, Râvyâsî, Ebu Said Ömer b. Tahir gibi sayısız alimlerin yetişmesi için hadis öğretileri yapmıştır. Mekkî bin Absüsselâm için dönemin büyük alimlerinden Mütemin es-Sacî ve İbn-üs Semânî gibi bazı isimler övgüyle bahsetmiş, kendisinden fetva istenildiğini ve vera sahibi kiliğinden söz etmişlerdir. Mekkî’nin hayatı boyunca yazdığı tek eserin Tarih-ü Beyt-il-makdis olduğu sanılmaktadır. Bu eserde Mescid-i Aksa’nın tarihi anlatılmakta ve Müslüman halkın ilgisini buraya çekmeyi amaçlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir