Mekkî-Zâde Mustafa Âsım Efendi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Mekkî-Zâde Mustafa Âsım Efendi, Yaklaşık 16 ay boyunca şeyhülislamlık görevinde bulunan ve daha sonra görevden azledilen, faziletli ve alçakgönüllü kişiliği ile tanınan, Mekke kadısının oğlu Mekki Mehmed Efendi’nin oğludur. Doğum yeri İstanbul’dur. İslam eğitimine çocuk yaşlarda başlamış, ilk eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra medrese hocalığı yapmış ve 1797 yılında Galata kadılığına atanmış, 12 yıl sonra İstanbul’a kadı olarak atanmış ve 3 yıl sonra, 1812 yılında Rumeli Kazaskerliği piyalesi verilmiş ve daha sonra şeyhülislam kademesine atanmışsa da 1 yıl sonra 1819 yılında görevinden azledildi. 4 yıl sonra tekrar şeyhülislam olarak tayin edilmişse de o zamanların çalkantılı olaylarında daha sert ve kararlı birine ihtiyaç duyulmasından ötürü tekrar azledildi. 3.kez 1933 yılında şeyhülislam görevine getirildiğinde, hayatının sonuna kadar bu görevde kaldı ve 1846 yılında vefat etti.

Mekkî-Zade Mustafa Âsım Efendi’nin Kişiliği

Babası gibi nazik, anlayışlı ve cömert bir insan olmasının yanında yumuşak başlı ve tevazu sahibi kişiliği ile bilinirdi. Asım Efendi zamanında dönemin en büyük siyasi çalkantıların birisi olan Yeniçeri ocağının kaldırılması ve Osmanlı’nın hızlı toprak kaybettiği ve yurt içinde muhalefetin ses yükselttiğinde, iyi bir devlet adamı olmuş ve ileri görüşlü kararlar almıştır. O dönemlerde yenilik isteyen ve mevcut düzeni savunan kişiler arasında bir köprü kurmuş, her iki tarafla da iyi geçinmesinin yanında anlayışlı olmuştur. Şeyhülislamlık yaptığı üçüncü ve son seferde halkın ve devletin bekası için mücadeleler etmiş ve çok iffetli bir çizgide ilerlemiştir.

Allah yolundan hiç şaşmış ve hayatını şatafattan uzak, babası gibi sade bir biçimde yaşamış, insanlara sürekli iyi nasihatlerde bulunmuş ve feyzlerinden yararlanmalarını sağlamıştır. Hayatı boyunca hiç çocuğu olmamasından ötürü, sade bir hayat yaşayarak biriktirdiği parayı hayır işlerine ve Ayasofya camiinin tadilatı için harcatmıştır. Bu tutum, kendisinin ne kadar tevazu sahibi bir kişilik olduğunun göstergesidir. Ölümünden sonra dönemin Osmanlı padişahı Abdülmecid, kendisinin erdemlerinden ve kişiliğinden övgüyle bahsetmiştir. Şeyhülislam olarak yaptığı görev yılı toplamda 16’dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir