Ahmed bin Ebu’l Havari Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Ahmed bin Ebu’l Havari hayatı ve eserleri hakkında pek bilgi bulunmamaktadır. Bulunan bilgiler ise şu şekildedir:

Ahmed bin Ebu’l Havari Hayatı

Ahmed bin Ebu’l Havari hayatı hakkında ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır. Bunun sebebinin ilk sufilerden olması olarak bilinir çünkü ilk döner sufilerin genelde hayat kayıtları tutulmamıştır.

Abdullah oğlu Ahmed bin Ebu’l Havari, Kufe doğumlu olup doğum tarihi 780 ya da 781 seneleri olarak bilinir. Fakat doğumundan bir süre sonra Kufe’den ayrılarak Şam’a yerleşmiştir. Şam’da senelerce dini ilimler hakkında dersler aldı. Burada ünlü alimleri tanıdı ve onlarla sohbet etme imkanı buldu. Hatta öyle ki dönemin en ünlü alimi olan Ebu Süleyman ed-Darani’nin hem öğrencisi hem de müridi oldu.

Cüneyd-i Bağdadi’nin övgüsünü kazanan Havari, tasavvuf hakkında kendisini çokça eğitmiş, dergahta kısa sürede fazlaca yükselmiştir. Hatta tasavvuf ilmi hakkında Havari’nin pek çok sohbeti ve öğretisi de bulunur. Havari, kendine göre bir eş bularak evlenmiştir; eşi de tasavvuf konusunda oldukça hikmetlidir.

Havari’nin Son Yılları

Havari’nin son yılları kendisini “Rabbine ulaşmış” olarak görerek geçmiştir. Neredeyse otuz yıl boyunca İslami ilimler hakkında öğrenim gördükten sonra Havari, tüm kitaplarını ve eserlerini denize atmıştır. Nedenini soranlara ise artık Rabbine erdiğini ve bu yazma eserlere ihtiyacı kalmadığını söylemiştir. Bu durumu pek çok tasavvuf alimi eleştirmiştir.

Ebu’l Havari, pek çok hadisi rivayet etmiştir ve bu rivayetleri de pek çok alimin kitaplarında yer almıştır. Bu sebeple alimlerin çoğunluğu tarafından övgüye layık görülmüştür.

Hayatının son demlerini ilim öğrenmekten ziyade genelde Kur’an okuyarak geçiren Havari, inzivaya çekilmiş ve uzun yıllar burada kalmıştır. Bir dergahta inzivada olan bedeni, hayat yorgunluğuna daha fazla dayanamayarak 860 senesinde bu dünyadan göçmüştür. Havari, ardında, kendisine hayırlı dualar edecek evlatlar ve pek çok öğrenci bırakmıştır. Ondan sonra gelen öğrencileri genelde tasavvuf ilmiyle yanmış, onun yoluna baş koymuşlardır. İlk sufilerden kabul edilen Havari, son nefesine kadar doğru yola girmek isteyenlere ve güçsüzlere yardımda bulunmuş olan iyi bir Müslümandır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir