Muhammed Alaeddin et-Tavili Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Muhammed Alaeddin et-Tavili, aslen Iraklı bir mutasavvıf ve alimdir… 1863 senesinde, Osmanlı’ya bağlı Tavila adlı köyde, Muhammed Alaeddin et-Tavili doğmuştur. Ayrıca İslam alimi, Ömer Ziyaeddin et- Tavili’nin de oğlu oluyor.

Muhammed Alaeddinet et-Tavili’nin Hayatı

    Muhammed Alaeddin et-Tavili’nin hayatı, çocukluk döneminde ailesi tarafından verilen eğitimlerle dikkat çekiyor. İlk eğitiminden sonra İslam alimi, medreseye yönelerek orada sıralı medreseleri okumuştur. Babası zengin değildi o yüzden de ailecek çok fakirlik çektiler. Her iki evladına baba sadece bir ayakkabı vererek, ikisinin de o ayakkabıyla idare etmesini istemiştir. Ayakkabıyı giyeni diğer kardeşi hanegahta bekliyordu. Medrese eğitimi sonrasında da, kardeşiyle yani Muhammed Necmeddin’le birlikte Muhammed Bahaeddin adında ki amcasının yanına giderek tasavvuf eğitimi aldılar.

Babasının ölümünden sonra da kardeşi Muhammed Necmeddin’de Biyara ve Halepçe arasında ki Dereşiş köyüne gitti ve orada tekke kurmuştur. Ancak Muhammed Necmeddin, Dereşiş’te de çok fazla kalmadı. Hatta bir yıl sonra da İran Havramanı’na giderek orada ki hısımlarının yanında Servabat köyünde, iki yıl kalmıştır.

1901’de, Durud adlı köye giden Muhammed Alaeddin et-Tavili’nin ismine özel İran Havramanı yerel yöneticileri tarafından Durud isimli bir tekke yaptırıldı. Bazı meskenlerle birlikte tekkenin müştemilatı da ona tamamıyla hibe edilmiştir. Muhammed Alaeddin, Durud köyünde yerleşince, özellikle medreseyle birlikte tekkeyi kurmasının arkasından çok fazla ilim erbabıyla ve öğrenciyle tanışmıştır. Bu yüzden de, Durud Tekkesi önemli bir ilim merkezi bulunduğu bölgede olmuştur.

Muhammed Alaeddin, 1. Dünya Savaşı’nın yaşanmasından dolayı o dönem de ortaya çıkan yokluk ve kıtlıklara karşı da tüm elinde olan maddi kaynakları halkın zor durumlarının giderilmesi adına kullanmıştır. O zamanlar çok fazla fakire maddi yardım yapmıştır.

Ayrıca Muhammed Alaeddin’le Sultan 2. Abdülhamid çok iyi dostlardı… 2. Abdülhamid tarafından kendisine, çok değerli yazmalar ve çok büyük kütüphane hediye edilmiştir. Muhammed Alaeddin’de gönderilen hediyeleri, özel korumaya almıştır.

Muhammed Alaeddin, 1953 yılında vefat etmiştir. Biyare Tekkesine yani babasının ve kardeşinin yanına defnedilmiştir.

Muhammed Aleaddin et-Tevili Eserleri

Muhammed Alaeddin et-Tevili eserleri en bilinenleriyse; Tıbbul-Kulub ve mektuplarıdır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir