Muhammed Bahaeddin Et-Tavili Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Aslen Iraklı olan Muhammed Bahaeddin Et-Tavili, 19.yy alimlerindendir… Aynı zamanda ünlü İslam alimi, Osman et-Tavili’nin de büyük oğlu ve halifesi olarak da biliniyor. 1836 yılında Tavila şehrinde doğmuştur. 1881 yılında da, aynı yerde vefat etmiştir. Muhammed Bahaeddin Et-Tavili’nin kabri, babasının gömüldüğü yani Tavila’da bulunuyor…

Muhammed Bahaeddin Et- Tavili’nin İlim Hayatı

Muhammed Bahaeddin Et-Tavili’nin ilim hayatı; faziletli aileden eğitim görmesiyle başlamıştır. Özellikle zahiriyle birlikte batini ilimlerini de Muhammed Bahaeddin, babasından bizzat öğrendi. Babası yani Osman et-Tavili onu yetiştirebilmek adına çok büyük gayretler göstermiştir. Nakşibendiyenin yüksek yoluna göre yetişen büyük İslam alimi, bir takım ilimleri o çevrede yer alan Mahmut Deşi başta olmak üzere çeşitli alimlerden öğrenmiştir.

Zahiri ilimlerde de, derin alimliğe yükselerek tasavvuf yolunda da yüksek veliler arasına girmiştir. Babası da ona ayrıca hilafet vererek talebe yetiştirmesine olanak tanıdı. Babası vefat etmeden önce Muhammed Bahaeddin Et-Tavili’ye kardeşlerini teslim ederek onları yetiştirmesini ve terbiye etmesini istemiştir. Kardeşleri de abisinin yolundan giderek, üstün zatlardan oldular.

Muhammed Bahaeddin Et-Tavili, babası öldükten sonra; insanlara İslamiyet’i anlattı. Allah’ın yasaklarını ve emirlerini anlatarak, talebeler yetiştirdi… Büyük İslam alimi;  haramdan korkan, iffetli, kanaatkar, dünyaya kesinlikle tamah etmeyen ve vakarlı bir hayat yaşamıştır. Çok fazla insanın hidayete kavuşmasında, ahiret ve dünya da saadete ulaşmaya kısacası kurtuluşa erme yolunda önemli yol gösterici olmuştur.

  Ayrıca öğrenci olan Abdürrahim Mevlevi sohbetlerini de, Mir’ât-ül-Kâmil ismiyle topladı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir