Muhammed Bin Hüseyn El-Bercülani Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Tarihe baktığımızda o dönemin âlimlerinden biri olan Muhammed bin Hüseyn el-Bercülani, Hanbelî mezhebine mensup olmuş biri olarak bilinmektedir. Bağdad’a bağlı köylerden biri olan Bercülan köyünde dünyaya gözlerini açtığı için kendisine bu lakabın verildiği kaynaklarda belirtilmektedir. Doğum tarihi hakkında ise net bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Küçük yaşlarda ilme olan ilgisi ile ileri yaşlarda da ilgilenmiş ve hem ilim hem de takva sahibi bir âlim olmuştur. Ailesi veya kökeni ile ilgili herhangi bir bilgi kaynaklarda yer almadığı gibi hayatı ile ilgili de detaylı bir bilgi verilmemiştir. Biz sizlere edindiğimiz kısa bilgileri aktarmaya çalışacağız.

Muhammed Bin Hüseyn El-Bercülani ve Hayatı

Muhammed bin Hüseyn el-Bercülani’nin hayatı hakkında maalesef ki çok fazla bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Yaşadığı dönemlerde ileri gelen âlimlerden biri olduğu belirtilmiştir. Dünyaya düşkün biri olmaması ile birlikte ibadetine ve dini inançlarına bağlı bir âlim olduğu kaynaklarda yazmaktadır. Haram ve günah olan her şeyden uzak durmuş ve hayatı boyunca bunlara dikkat ederek yaşamıştır. Tasavvuf ilmi ile ilgili birçok eseri kaleme aldığı kaynaklarda belirtilmektedir. O dönemin büyük ve önde gelen birçok âliminden ders aldığı ve ilim ile ilgili birçok bilgi öğrendiği belirtilmekle birlikte o âlimlerin isimleri ise şu şekildedir. Said bin Amir başta olmak üzere; Zeyd bin Hubab gibi önde gelen âlimlerden ilime dair birçok şey öğrenmiştir.

Muhammed Bin Hüseyn El-Bercülani ve Eserleri

Yaşadığı dönemlerde yukarıda saydığımız o dönemin ileri gelen büyük âlimlerinden ilim öğrendiği gibi aynı zamanda hadis-i şerif ile ilgili birçok önemli bilgileri de okuyup öğrenmiştir. Daha sonrasında ise kendisinden birçok âlim ilim konusunda ders alıp öğrenmiştir. Bu âlimler arasında ise Ebu Bekir bin Ebiddünya gibi önemli isimler de yer almaktadır. Muhammed bin Hüseyn el-Bercülani’nin eserleri konusuna baktığımızda ise kaynaklara göre birden fazla eseri bulunmaktadır. Bu eserlerin hangileri olduğunu yazımızın devamında sizlerle paylaşacağız.

  • Kitabüz zühd ver rekaik adlı kitabı başta olmak üzere birçok kitap yazmıştır.
  • Bir diğer kitabı ise Kitabüs sabr olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kitaplarının ana konusu ise tasavvuf ilmine dayanmaktadır.
  • Kitabüs sohbet adlı bir başka kitabı da bulunmakla birlikte Kitabüt taati adlı bir kitabı daha kaynaklarda yerini almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir