İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Muhammed bin Hüseyn el-Vadii, hadis ilmi ve fıkıh âlimlerinden biri olarak tanınmıştır. Doğum tarihi ve ailesi ile ilgili herhangi bir bilgi kaynaklarda bulunmamaktadır. Küfe de yetişmiş olmakla birlikte ismi de baktığımızda ise kaynaklarda Muhammed bin Hüseyn bin Habib el Vadi yazdığını görmekteyiz. Künyesine baktığımızda ise kaynaklara göre Ebu Hasin yazılı olduğunu görmekteyiz. Küçük yaşlardan itibaren ilime olan merakı ileri dönemlerde de kat be kat artarak devam etmiştir. Hakkında çok detaylı bilgi olmamakla birlikte kısa kısa bilgiler not düşülmüştür. Bizde sizlere bu bilgileri elimizden geldiğince aktarmaya çalışacağız.
Muhammed Bin Hüseyn El-Vadii ve Hayatı
Muhammed bin Hüseyn el-Vadii’nin hayatı konusuna baktığımızda ise kaynaklarda yeteri kadar bilgi olmadığını görmekteyiz. Hadis-i şerifi öğrendiği dönemlerde ilim üzerine de eğitimler görmüştür. Yaşadığı dönemde birçok önemli ve önde gelen âlimlerden hadis ilmi ve fıkıh ilmi üzerine dersler almış ve öğrenmiştir. O dönemin büyük âlimlerinden biri olan Cendel bin Valık başta olmak üzere; Muhammed bin Hüseyn gibi birçok önemli âlimden fıkıh ve hadis ilimleri üzerine dersler almıştır. Ayrıca sonrasında da kendisinden birçok kişi hadis-i şerifi okuyup öğrenmiştir. Tahya bin Muhammed bin Said başta olmak üzere; Ebu Amr bin Semmak gibi âlimler kendisinden hadis-i şerif dinleyip öğrenmiştir. Onun hakkında birçok âlim güzel sözler söylemiştir. Onun hakkında güzel sözler söyleyen âlimler ise Saduk başta olmak üzere; İbrahim bin İshak es Savaf gibi önemli âlimlerdir. Onun ilim öğrenme gayretini takdir etmişler ve üstün bir âlim olduğunu özellikle vurgulamışladır.
Muhammed Bin Hüseyn El-Vadii ve Vefatı
Çevresi tarafından son derece güvenilir ve çok zeki olarak anılmış hadis ve fıkıh ilimleri konusunda çok bilgili olduğu belirtilmiştir. Ayrıca hadis hafızlarından biri olarak da bilinmektedir. Muhammed bin Hüseyn el-Vadii’nin vefatı konusuna baktığımızda ise M.909 (296) senesinde Kufe de hayata gözlerini yummuştur. Vefatı ve sebepleri ile ilgili kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanılamamıştır. Dediğimiz gibi kendisi ile ilgili detaylı bilgi bulunmamakla birlikte eserleri ile ilgili de net bir bilgi bulunmamaktadır. Kaynaklara göre sadece bir tane eseri günümüze kadar gelmiştir o da müsned adlı eseri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendisi için yaşadığı dönemde ilim konusunda çok büyük bir âlim olduğu söylenilmiştir. Çevresi tarafından da son derece sevilen ve takdir edilen bir âlim olarak bilinmiştir.