Muhammed Bin İdris Şafii Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Tarihi İslam âleminin önemli kişilerinden biri olarak karşımıza çıkan Muhammed bin İdris Şafii, adından da belli olduğu üzere Şafii mezhebinin imamı olarak bilinmektedir. Künyesine baktığımızda ise kaynaklarda Ebu Abdullah yazdığını görmekteyiz. İsmine baktığımızda ise kaynaklarda Muhammed bin İdris bin Abbas bin Osman bin Şafi bin Saib bin Ubeyd bin Abdülyezid bin Haşim bin Müttalib bin Abdumenaf olduğu yazılıdır. Kureyş kabilesinden olmakla birlikte anne baba tarafından da Sevgili Peygamberimize kadar uzanan kökü bulunmaktadır. M.767 (150) senesinde Gazze de dünyaya gözlerini açmıştır. Kendisi henüz çok küçükken babası vefat etmiş ve bunun üzerine annesi onu alıp Mekke’ye gitmişlerdir. Burada büyüdüğü kaynaklarda açık olarak belirtilmiştir. Küçüklüğünden itibaren dine olan ilgili ile birlikte henüz daha yedi yaşındayken Kur’anı Kerimi okumuş ve sonrasında da ezberlemiştir. M.820 (204) senesinde ise Mısır’da olduğu sıralarda hayata gözlerini yummuştur.

Muhammed Bin İdris Şafii ve Hayatı

Muhammed bin İdris Şafii’nin hayatı konusuna baktığımızda ise küçük yaşlarken itibaren dini konularla ilgili olduğunu görebilmekteyiz. Kur’anı Kerimi okuyup ezberine aldıktan sonra ilime yönelmiş ve ilim öğrenmeye çalışmıştır. O dönemin önde gelen âlimlerinden ilim konusunda dersler almış ve öğrenmiştir. Bütün bu dersleri aldıktan sonra ve eğitimini tamamladıktan sonra Arapça dilinin inceliklerini detaylı bir şekilde öğrenebilmek adına Huzey kabilesine gitmiştir. Orada kaldığı süre boyunca öğrendiklerine yeni bilgiler eklemiş ve daha da bilgisi artmıştır. Aynı zamanda orada kaldığı sürece ok atmayı da başarılı bir şekilde öğrenmiştir. Özellikle gençken ilme olan merakı daha da artmış ve o dönemin meşhur olan bir kitabını çok kısa bir süre okuyup ezberlemiştir. Lugat, edebiyat, fıkıh ilminin yanı sıra hadis ilminde yüksek mertebelere ulaşmıştır. Dönemin birçok âliminden ilim konusunda bilgi almış ve çok büyük bir âlim olmuştur.

Muhammed Bin İdris Şafii ve Eserleri

Muhammed bin İdris Şafii’nin eserleri konusuna baktığımızda kaynaklara göre birden fazla eseri bulunmaktadır. Bunlara ek olarak mehdi ve menkıbeleri de yer almaktadır. Şimdi sizlere eserlerinden bir kısmı hakkında bilgiler vereceğiz.

  • Edebül Kadi eseri başta olmak üzere; el eşribe adlı eseri de vardır.
  • El ümm eserinde ise fıkıh ilmi ile ilgili konuları kaleme almıştır. Toplamda yedi ciltten oluşan bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • İsbatun Nübüvve ve reddi alel berrahime gibi eserleri de günümüze kadar gelmiştir.
  • Bir diğer önemli eseri ise karşımıza Müsned üş Şafii olarak çıkmaktadır.
  • Er risale fi’l usul adlı eserinde ise fıkır ilminin üslüne dair bilgileri kaleme almıştır.
  • Bir diğer eseri ise el mevaris adlı eseri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu saydıklarımızdan başka daha birçok da eseri günümüze kadar gelmiştir ve kaynaklarda yerini almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir