Döneminin ünlü hadis alimlerinden biri olan Muhammed Bin Ubeydullah El-Münadi, ne zaman doğduğu bilinmeyen din adamlarındandır. Asıl ismi Muhammed bin Ubeydullah bin Yezîd el-Münâdî olarak belirtilir. Genellikle kendisine Ebu Ca’fer şeklinde seslenilirdi. Uzun yıllar boyunca ilim öğrendi ve öğrendiklerini öğrencilerine öğretti. Bu şekilde pek çok talebeyi yetiştirmeyi başardı. 885 yılının son dönemlerine gelindiğinde, 101 yaşındayken vefat etti. Ölümüne kadar geçen sürede Bağdad’da ders vermeye ve öğrencilerini yetiştirmeye devam ediyordu. Kendisi hakkında çok fazla bilgi sahibi olunmasa da çeşitli alimlerden ilim öğrendiği belirtilir. Bu alimlerden bazıları; , Yezîd bin Hârûn, Secâ’ bin Velîd, , Ebû Üsâme ve Hafs bin Gıyâs gibi dönemin önemli alimlerinden dersler almıştır. Bu şekilde ilmini tahsil eden Ubeydullah El-Münadi, aynı zamanda hadisi şerif rivayetini de meşhur alimler tarafından alma şansını yakalamıştır.
Yaşadığı dönemde çevresindekiler tarafından fazlasıyla sevilen biri olmuş ve güvenilirliği ile gözde haline gelmiştir. Rivayetlerinin sağlamlığı da pek çok kişinin kendisine hayranlık duymasını sağlamıştır. Muhammed Bin Ubeydullah El-Münadi, İbadet etmeyi oldukça seven ve dine çok düşkün olan bir alim olmuştur.
Muhammed Bin Ubeydullah El-Münadi Hakkında
Muhammed Bin Ubeydullah El-Münadi Hakkında çok fazla bilgi yoktur ancak çevresindekilerin kendisi hakkında belirttiği söylemler bulunur. İbn-i Ebî Hatim er-Râzî’nin babası El-Münadi için şu sözleri söylemiştir; O, sadık bir alimdir. Muharrem olarak bilinen bir şehre yerleşmiştir. Şeklinde kullandığı cümleden de anlaşılacağı üzere çevresinde onu tanıyan her kimse Ubeydullah El-Münadi hakkında hep güzel sözler sarf etmişlerdir.
Muhammed Bin Ubeydullah El-Münadi yaşamı boyunca ilme ve alimliğe odaklanmış, ibadet etmeyi hiç bırakmamış ve kendini daima geliştirmeye adamış biridir. Kendisini sevdiren, güven veren ve oldukça saygı gören bir alim olmuştur kısa zamanda. Ayrıca etrafındakilere öğrettikleri sayesinde de onlarca öğrenci yetiştirmiştir. Tüm bunlarla birlikte hadisi şerifler için de ölümüne kadar kendini geliştirmeye devam etmiştir. Ölümünün sonuna kadar öğrencilerine ders vermiştir. Bu da kendisinin dünya yaşantısı için yapması gereken yükümlülükleri sonuna kadar devam ettirdiğini bizlere gösterir.