Muhammed Bin Yakub Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Döneminin en meşhur evliyalarından ve tasavvuf alimlerinden olan Muhammed Bin Yakub, Ebû Ca’fer Feracî lakabı ile bilinir. Doğum tarihi bilinmese de Samarralı olduğu kaynaklar arasında yer alır. 884 yılında ise Remle kentinde hayata veda etmiştir. Tasavvuf konusunda Haris bin Esed el- Muhâsibî ve daha pek çok farklı alimden dersler almış, onların sohbetlerinde bulunmuştur. Tasavvufla yetişen Muhammed Bİn Yakub, ibadetler ile alakalı olan ilimlerde de fazlasıyla meşhur bir alim olmayı başarmıştır. Dinine düşkün olan alim, ibadet etmeyi çok sever ve yardıma muhtaç gördüğü herkese el uzatırmış. Aynı zamanda borcu olan pek çok kimsenin de borcunu ödediği bilinir. Tasavvuf konusunda fazlasıyla bilinen bir alim olmasının yanında bu alanda da çeşitli eserler ortaya koymuştur. Sıfât-ül- müridin ve  Kitâb-ul-vera’ adındaki eserleri tasavvuf konusunda meşhur olan önemli eserlerinden iki tanesidir.

Muhammed Bin Yakub Hakkında

Muhammed Bin Yakub hakkında çok fazla bilgi bulunmasa da kendisiyle yaşadığı bir anı anlatan İbn-i Merzibân es-Saykıl olanları şu şekilde aktarır; Mekke’ye gitmek için yola çıkar ve yanında da bir zat ile arkadaşlık ederler. Yol esnasında kendilerine lazım olacak şeyleri almalarını gerektiğini söyleyen es-Saykıl’a karşılık zat hiçbir şey almasına gerek olmadığını ve her şeyi kendisinin hallettiğini söyler. Ancak es-Saykıl yol boyunca kendini bu durumda mahcup hissetmiştir. Bu nedenle yolun sonuna vardıklarında kendisine eşlik eden alime borcunun ne kadar olduğunu sormuş ve ödemek istediğini belirtmiştir. Ancak kendisi ne kadar ısrar etmişse de alim bunu kabul etmemiştir. Aradan biraz zaman geçtikten sonra İbn-i Merzibân es-Saykıl bu alimin kim olduğunu çok merak eder ve bilen kişilere sorar. Yolculuğunda kendisine eşlik eden zatın aslında Muhammed Bin Yakub olduğunu öğrenir.

Yukarıda Muhammed Bin Yakub hakkında anlatılan bir olayı sizlere aktardık. Buradan da anlaşılacağı üzere Yakub, dünya yaşantısında kendisine kimseyi borçlu bilmeyen ve ahiret yaşantısına hazırlanan yardımsever, iyi bir insan olmuştur. Herkesi de bu özellikleri ile kendine hayran bırakmayı başarmıştır. Ancak kendisi hakkında yeterli bilgi bulunmadığından sadece bu olay ile günümüze kadar tanınmayı başarmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir