Muhammed Kudsi Bozkıri Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Muhammed Kudsi Bozkıri, tasavvuf ilminde çok büyük bir âlim olmakla birlikte nakli ve akli ilimlerde de çok derin bilgilere sahip bir âlim olarak anılmıştır. M.1784 (1198) senesinde dünyaya gözlerini açmıştır. Gerçek ismine baktığımızda kaynaklarda Muhammed bin Mustafa bin İsa olarak yazılı olduğunu görmekteyiz. Annesinin ismi ise Halime olmakla birlikte ilim öğrendiği hocasının adı Hasen Kudsi Efendi olduğundan ona adına istinaden Kudsi denmiştir. Lakabı ise kaynaklarda Memiş Efendi diye geçmektedir. Kökeni de oldukça bilgili olan bir aileden gelmiş aile de hemen hemen herkes ilim ve irfan ile yakından ilgili olmuştur. Kendiside küçük yaşlarda ilme olan merakından dolayı ilim konuları ile yakından ilgilenmiştir. Bu yüzden de karacahisar köyüne gitmeye karar vermiş ve orada birçok önde gelen hoca ve âlimlerden ilim konusunda ders almak istemiştir.

Muhammed Kudsi Bozkıri ve Hayatı

Muhammed Kudsi Bozkıri’nin hayatı konusuna baktığımızda ise küçüklüğünden beri ilim konuları ile yakından ilgilendiğini anlıyoruz. Karacihasara gittiği dönemlerde akrabalarının yanında kalmış ve orada ilim konusunda dersler almıştır. Akrabası olan İbrahim Efendi vefat ettikten sonra ise onun oğlu kendisine ilim konusunda ders vermeye devam etmiştir. Aradan belli bir zaman geçtikten sonra ilim konularını daha da derin öğrenebilmek adına birçok farklı şehre seyahatler etmiştir. İstanbul a giderek oradaki âlimlerden ilim konusunda dersler almış ardından Kayseri’ye gitmiş ve oradaki âlimlerden ders almış ardından Trakya, Antalya gibi şehirlere seyahat etmiş ve oralarda ilim üzerine öğrenimi tamamlamıştır. Sonrasında ise yeniden Karacahisar’a dönmüş ve burada evlilik yapmıştır. Çok bilgili bir âlim olduğu için birçok kişiye de ilim konularında dersler vermiştir. Bir gün adını aldığı hocası olan Hasen Kudsinin kendisini ziyaret edecek haberini almıştır. Bunun üzerine oldukça heyecanmış ve talebelerini toplayarak onu karşılamıştır. Bu şekilde evliyalarının yüksek mertebelerine ulaşmayı başarmıştır.

Muhammed Kudsi Bozkıri ve Vefatı

Kalbinde her zaman Allah sevgisi olmuş ve ondan başka bir şeyi de düşünmemiştir. Bu yüzdendir ki çevresi tarafından oldukça fazla sevilmiş ve o dönemin en büyük âlimlerinden biri olmuştur. Muhammed Kudsi Bozkıri’nin vefatı konusuna bakacak olursak; kaynaklarda M.1852 (1269) senesinde hayata gözlerini yumduğu yazılı olmaktadır. Vefat ettiği sırada yetmiş bir yaşında olduğu kaynaklarda belirtilmiştir. Vefatı sırasında ise kaynaklarda yazılana göre Allah Allah adını hiç dilinden düşürmemiş ve gözleri kapalı olarak sürekli onun adını sayıklamıştır. Daha sonrasında vefat ederek Çavuş köyüne defnedilmiştir. Onun ne kadar büyük bir âlim olduğunu bilenler tarafından ziyaret edilmeye devam edilmiştir. Kendinin ölümünden sonra ondan ders alan talebeleri öğrendikleri her şeyi farklı yerlere giderek yaymaya devam ettiler. Bu önemli âlimin yetiştirdiği bütün öğrencileri birçok savaşın içinde bizzat bulunmuş ve vatan için canlarını feda etmişlerdir. Yani bu vatanımızın bizlere miras kalmasında büyük emekleri geçmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir