Muhammed Nakkaş Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Muhammed Nakkaş, kıraat ilmi başta olmak üzere tefsir ve hadis ilmi âlimi olarak tarihe geçmiştir. 880 (266) senesinde Bağdad da dünyaya gözlerini açmıştır. Lakabının Nakkaş olmasının sebebi ise kaynaklara göre mesleğinden dolayı gelmektedir. O dönemlerde yaptığı iş bina süslemeciliği olduğundan dolayı bu isim ile anılmıştır. Yaşadığı dönem boyunca çok farklı şehirlere seyahatler etmiş ve gittiği her yerde de hadis ilmi ile ilgili bilgiler dinleyip öğrenmiştir. İbnün Nedim ise onun Bağdad da değil de Musul da dünyaya geldiğini savunmuştur. Kaynaklarda bu şekilde bir ifade bulunmaktadır. Hadis ilminin yanında gittiği yerlerde kıraat ilmi ile ilgilide bilgiler öğrenmiş ve dinlemiştir.

Muhammed Nakkaş ve Hayatı

Muhammed Nakkaş’ın hayatı konusuna baktığımızda ise seyahat ettiği her yerde birçok âlimden ilimler konusunda bilgi aldığını görüyoruz. Başta Hasan bin Hüseyn es Savvaf olmak üzere; İsmail bin Abdullah en Nehhas, İdris bin Abdülkerim gibi o dönemin önde gelen âlimlerinden kıraat ilmi konusunda dersler almış ve öğrenmiştir. Bununla birlikte kendisinden de birçok âlim ders alıp ilim öğrenmiştir. Şenebuzi başta olmak üzere; İbrahim bin Ahmed et Taberi, İbni Eşte gibi önemli isimlerde kendisinden kıraat ilmi konusunda bilgiler almış ve öğrenmiştir. Hadis ilminde de yine aynı şekilde gittiği yerlerdeki önde gelen âlimlerden birçok bilgi öğrenmiştir. Hüseyn bin İdris el Herevi başta olmak üzere; Muhammed bin Ali es saiğ el mekki gibi önemli âlimlerden hadis ilmini dinleyip öğrenmiştir. Kendisinden de birçok âlim kişi hadis dinleyip öğrenmiştir.

Muhammed Nakkaş ve Eserleri

Muhammed Nakkaş’ın eserleri konusuna geçecek olursak; kaynaklarda birden fazla eseri olduğunu görmekteyiz. Yalnız bunlardan sadece bir tanesinin günümüze kadar geldiği kaynaklarda yazmaktadır. Şimdi sizlere günümüze kadar gelen eseri ile birlikte bazı diğer eserlerinden de kısa kısa bilgiler vereceğiz.

  • El muzih adlı eseri kaynaklarda adı eden bir eseri olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Ardından bir diğer eseri ise el Mucemul evsat olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Bir başka eseri ise Kitabül Menasik, Kitabüs Sebatil evsat gibi eserleridir.
  • Günümüze kadar ulaşan tek eseri ise karşımıza Şiraüş Şudur adlı eseri olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir