İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Muhammed Ömer, O dönemin büyük bir evliyası olarak bilinmektedir. Künyesine baktığımızda kaynaklarda Ebüs Seadet yazılı olduğunu görmekteyiz. Gerçek ismi ise yine kaynaklarda Muhammed bin Ahmed olarak geçmektedir. M.1828 (1298) senesinde Delhi de dünyaya gözlerini açmıştır. Kaynaklara göre Ahmed Said Faruk inin ikinci oğlu olduğu yazmaktadır. Kendisinin doğumu ile ilgili oldukça etkileyici bir hikâyesi bulunmaktadır. Bu hikâyeye hayatını anlatırken yer vereceğiz. Kendisi Hindistan bölgesinde yetişmiş ve önde gelen âlimlerden biri olarak tarihe geçmiştir. Hakkında birçok rivayet bulunmakla birlikte çok önemli bir evliya olduğu da kaynaklarda açık bir şekilde ifade edilmiştir.
Muhammed Ömer ve Hayatı
Muhammed Ömer’in hayatı konusuna baktığımızda doğumu öncesi ilginç ve etkileyici bir durumun yaşandığını görmekteyiz. Onun abisi vefat etmiş ve vefat ettiği zamanlarda babası oldukça fazla üzülmüştür. O dönemlerde babası da ders veriyormuş ve bir gün talebelerinden birine Baki billâh ın kabrine gidip yardım istemesini söylemiş. Talebesi oraya gittiğinde dua ederken birden uyku bastırmış ve uykuya dalmıştır. Rüyasında ise kabrini ziyaret ettiği evliyayı görmekteydi ve evliya ona Allahın ona çok sağlıklı bir evlat vereceğini ve o çocuğunda adının Ömer olacağını söylemiştir. Bu rüya üzerine gerçekten de babasının sağlıklı bir oğlu olmuş ve adı da Ömer olmuştur. Babası o doğduktan sonra ise onu diğer evlatlarından biraz daha fazla sevip değer vermiştir.
Muhammed Ömer ve Eserleri
M.1880 (1298) senesinde hayata gözlerini yummuş olan Muhammed Ömer’in eserleri günümüze kadar gelmemiş olmakla birlikte kaynaklarda bazı eserlerinin adları yer almıştır. Kendisi yaşadığı dönemin en büyük ve değerli âlimi hatta evliyası olmuştur. Çevresi tarafından her zaman sevilmiş ve saygı duyulmuştur. Eserleri konusuna tekrar dönecek olursak şimdi bu kısımda sizlere eserleri hakkında biraz bilgiler aktaracağız.
- Karşımıza ilk başta El Cetvelül müntekabe min en nehr il mad minel enharı erbea adlı eseri çıkmaktadır. Bu eseri babasının yazdığı şerh üzerine kaleme alınmıştır. İçeriği ise tasavvuf ilmi ile ilgili konuları kapsamaktadır.
- Kendisinin ayrıca eserlerden başka şiir kitapları da bulunmaktadır. Bir diğer ikinci eseri ise Ensabüt Tahirin adıyla karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan başka da kaynaklarda eser ismi belirtilmemiştir.