Muhammed Şazili Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Muhammed Şazili, Mısır’da yetişen ve büyük evliyalardan biri olarak bilinir. Doğum tarihi bilinmeyen evliyanın, Hz. Ebu Bekr soyundan olduğu ifade edilir. Daha küçük yaşlarda öksüz kalmış ve teyzesi tarafından büyütülmüştür. Öğrenim esnasında, sanata verilse de kendisi medreseye kaçtığı belirtilir. Medrese arkadaşlarından birinin de ünlü Muhaddsi İbni Hacer Askalani olduğu da belirtilmektedir. Mısır’da yaşayan ve büyüyen evliya Şazili, 1443 yılında hayatını kaybetmiştir.  Kabri Mısır’da olan Şazili’nin kabrinin de oldukça meşhur olduğu ve sıklıkla ziyaret edildiği söylenir.

Muhammed Şazili, evliyalık makamında yer alan tüm kademeleri geçmiştir. İlmi ile amil biri olan Şazili, yüksek sıfatlar ile anılır. İlim ve amel, hal, zühd ile Allahu teala ile muhabbetiyle bilinir. Ayrıca çoğu kişinin de onun aracılığı ile hidayete kavuştuğu belirtilir. Büyük bir evliya olduğu ise kimse tarafından inkar edilemeyecek boyuttadır. Dünyanın herhangi bir bölgesinden insanların Şazili’nin huzuruna geldiği ve ona problemlerini danıştıkları söylenir. Ayrıca diğer ülkelerden gelenler ile herkesin lisanı doğrultusunda sohbet ettiği de söylenir.

Muhammed Şazili, pek çok İslam aleminden dersler almıştır. Kendisi, aldığı eğitimin zekatını vermek adına da yüzlerce talebe yetiştirmiştir. Bu talebeleri de kendisinin yolundan giderek evliyalık derecelerine ulaşmışlardır.

Muhammed Şazili’nin Son Yılları

Muhammed Şazili’nin son yılları da gençlik yılları gibi dini ilimler konusunda kendisini her şekilde eğitmesi ile geçmiştir. Gençlik yıllarında pek çok ünlü alimden aldığı eğitimi, son yıllarında sohbet dergahlarında bulunarak tekrar etmiştir. Yaşadığı bölgedeki pek çok kişi kendisinin sohbetlerine gelmiş ve onun bilgilerinden istifade etmiştir.

Muhammed Şazili’nin hayatı boyunca eser üretip üretmediği bilinmemektedir. Fakat talebelerinin, Şazili’den rivayet ettiği hadisler olduğu bilinir. Mısır’dakki kabri günümüzde binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Şazili, 1443 senesinde vefat etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir